Третя зустріч Трампа-Кіма. Як вона стала "історичною" та до чого домовились лідери

Третя зустріч Трампа-Кіма. Як вона стала "історичною" та до чого домовились лідери

Фото: Associated Press

Перемовини тривали близько години - значно довше за анонсоване коротке рукостискання.

30 червня Дональд Трамп символічно побував на території КНДР і став першим чинним президентом США, який зробив це. "Історичний" момент стався під час спонтанної зустрічі президента США з північнокорейським диктатором Кім Чен Ином. Обидві сторони залишились задоволеними зустріччю.

Як відбулася зустріч

Президент США зізнався напередодні, що його поїздка до демілітаризованої зони між двома Кореями була запланована ще з місяць тому, проте запрошення до Кім Чен Ина стало експромтом.

Лідер КНДР своєю чергою заявив, що дізнався про бажання Трампа зустрітися з твітера – жодного офіційного листування перед цим не було, зазначив він.

Так, Трамп та Кім зустрілися у демілітаризованій зоні між Північної та Південною Кореєю. Під час зустрічі лідери США і КНДР потисли один одному руку над демаркаційною лінією, яка розділяє країни.

Як заявив Трамп журналістам, він запитав у Кім Чен Ина, чи хоче той, аби він переступив лінію. Як стверджує американський лідер, Кім відповів: "Це було б честю". Трамп зізнався, що до останнього не знав, якою буде реакція лідера КНДР.

Потім Трамп зробив кілька кроків та ступив на землю Північної Кореї перед черговим рукостисканням. Кім Чин Ин сказав Трампу, що ця подія увійде в історії міжнародної політики.

Тиснява журналістів під час зустрічі лідерів країн була такою сильною, що в ній постраждала речниця Білого Дому Стефані Грішем – вона отримала кілька синців.

До чого домовились лідери країн

Постоявши на землі КНДР, Трамп та Кім повернулися до демілітаризованої зони. Там президент США одразу запросив північнокорейського диктатора до Білого дому.

Зазначимо, жоден з лідерів КНДР ніколи не відвідував США. Згодом Трамп зазначив, що не варто очікувати на цей візит найближчим часом. "Я йому (Кім Чен Ину – ред.) сказав: знаєте що, у належний час ви приїдете до нас, а ми – до вас. Але перед цим на час чекає робота", - сказав Трамп журналістам.

Фото: Associated Press

Закрита зустріч лідерів країн тривала близько 50 хвилин – значно довше за коротке рукостискання, анонсоване Трампом. У підсумку, сторони домовилися відновити протягом двох-трьох тижнів переговори робочого рівня щодо денуклеаризації Корейського півострова.

"Швидкість не є метою, ми хочемо подивитися, чи зможемо виробити по-справжньому всеосяжну, гарну угоду", - додав американський лідер. Делегацію США очолить американський спецпредставник щодо КНДР Стівен Біген. Водночас Трамп зазначив, що санкції проти КНДР поки що будуть збережені, але їх можуть послабити у разі певних успіхів у майбутніх переговорах.

Нагадаємо, Трамп і Кім вперше зустрілися в червні 2018 року в Сінгапурі. Другий саміт відбувся в лютому 2019 року в столиці В'єтнаму Ханої, на ньому сторони не змогли досягти згоди в питанні про ядерне роззброєння Північної Кореї.

Повʼязані теми:

Наступна публікація