Три дні протистоянь, облога міста та спроба встановити правління "ІД". Що відбувається на Філіппінах

Три дні протистоянь, облога міста та спроба встановити правління "ІД". Що відбувається на Філіппінах

Фото: Reuters

Загалом за цей час загинуло 11 солдатів філіппінської армії та 31 бойовик.

Шестеро вбитих бойовиків на Філіппінах під час боїв у місті Мараві, яке захопило та утримувало ісламістське угруповання протягом трьох днів,  були громадянами Індонезії та Малайзії. Про це заявив генеральний манільський соліситор у п'ятницю, 26 травня, визнавши, що сторонні групи співпрацюють з місцевими ісламськими угрупованнями, передає Reuters.

Так, від вівторка, 23 травня, філіппінська армія намагається позбутися повстанців угруповання Мауте, які належать до бойовиків "Ісламської держави", в місті Мараві.

Для боротьби з повстанцями Філіппіни розгорнули бойові вертольоти і спеціальні сили. Бойовики обступили місто з 200 тисячами людей. Внаслідок конфлікту загалом загинуло 11 солдатів та 31 бойовик.

"Раніше це була лише місцева терористична група. Але тепер вони підписалися на ідеологію "Ісламської держави", - сказав на прес-конференції заступник міністра юстиції Хосе Каліда.

За словами чиновника, вони хочуть впровадити на острові Мінданау, де розташоване місто Мараві, халіфат.

Своєю чергою, президент Філіппін Родріго Дутерте у вівторок, 23 травня, запровадив військовий стан на острові Мінданао, - другому за розмірами острові у країні, - щоб зупинити поширення радикального ісламу. Він також заявив, що "Ісламська держава" хоче встановити своє правління на півдні країни, і Філіппіни перебувають у небезпеці "зараження".

Також заступник міністра юстиції Хосе Каліда заявив, що угруповання Мауте та "Ісламська держава" хочуть створити "провінцію ІДІЛ" у Мінданао, і уряд не був єдиною метою їхньої агресії. Так, за його словами, християни або мусульмани також можуть стати їхніми мішенями.

Зазначимо, угруповання Мауте є жорстоким, утім маловідомим. Воно є хитрим противником військових у країні. Так, минулого року це угруповання звинуватили у вибуху в рідному місте Дутерте у Давао, у результаті якого загинули 14 осіб, а ще десятки були поранені.

Підняття Мауте непокоїть Дутерте, який сам походить з острова Мінданао. Так, він стривожений перспективою того, що повстанці можуть допомогти "Ісламській державі" встановити свою присутність у нестабільному регіоні, який нараховує 22 мільйони людей.

У вівторок, 23 травня, армія Філіппін влаштувала рейд, спрямований на захоплення Існілона Хапілона, лідера радикальної фракції іншої групи бойовиків, Абу Сайяф. Уряд каже, що Хапілон був ключовою фігурою для "Ісламської держави" на Філіппінах і співпрацює з лідерами Мауте.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Філіппін Родріго Дутерте перервав візит в Росію через бойовиків "ІДІЛ". Літак з президентом вилетів з Москви у вівторок ввечері замість п'ятниці, як передбачалося раніше. 

Президент Філіпін зізнався, що скидав людей із гелікоптера

Президент Філіпін зізнався, що скидав людей із гелікоптера

Повʼязані теми:

Наступна публікація