Тунець за 3 мільйони доларів та дині за 45 тисяч. Чому в Японії така дорога їжа та хто її купує

Тунець за 3 мільйони доларів та дині за 45 тисяч. Чому в Японії така дорога їжа та хто її купує

Фото: unsplash.com

Деяка японська їжа б'є усі рекорди через свою нечувану для європейців вартість.

Минулого тижня у Японії гроно винограду продали за рекордну суму – 1, 2 мільйона єн (близько 11 тисяч доларів і 283 тисяч гривень).Це означає, що кожна з 40 виноградин у гроні обійшлася покупцю у 450 доларів.

За ці гроші можна купити годинник Rollex та навіть придбати будинок у деяких регіонах світу.Випадок є непоодиноким. У минулому деяка японська їжа нерідко продавалася за карколомні суми – зокрема, лише 2019-го дві дині продали за 45 тисяч доларів, а тунця – за 3 мільйона $. 

За що стільки грошей

Сенсаційна ціна на звичайний, здавалося б, виноград, спричинена кількома чинниками. Виноград Ruby Roman ("римський рубін") – найдорожчий у світі. Його вивели японські селекціонери 1994 року, але у продаж він надійшов лише 2008-го.Це– елітний сорт, вирощений відповідно до найвищих стандартів. Його плоди великі, яскраво-червоного кольору. Виноградини мають низьку кислотність та високий вміст цукру. 

За правилами, кожна з них має важити щонайменше 20 грамів – до прикладу, звичайні виноградини, наявні у супермаркетах, важать близько 5 грамів. Вирощує ягоди японський сільськогосподарський кооператив JA Whole Farm Ishikawa. Працівники називають його "виноградом мрії" через специфічний колір, смак і розмір.

Вирощують його у обмеженій кількості – цього року компанія планує продати лише 26 тисяч грон. Виноград, який продали минулого тижня за 1,2 мільйона єн, належить до "G класу". Це означає, що кожна виноградина важила щонайменше 30 грамів.

Придбав виноград за рекордну суму представник фірми Hyakurakuso, що володіє мережею розкішних японських готелів. Тепер його подадуть гостям.

"Ми запропонували 1, 2 мільйона єн, щоб відсвяткувати 12 років від моменту виходу винограду на ринок", - прокоментував керівник одного з готелів Такасі Госокава.

Фрукти як "водяні солодощі"

Платити карколомні ціни за ексклюзивні фрукти у японській культурі – давня традиція. Їх дарують на видатні у житті людини події, на кшталт весілля чи на знак укладення важливих ділових угод. Фруктами також можуть замінити листівку з побажанням одужання для хворого, що перебуває у лікарні.

"У Японії існує попит на фрукти як елітні подарунки. Через це фермери вдаються до екстремальних заходів, щоб збільшити смак фруктів та забезпечити їхній ідеальний вигляд. Для цього плоди обприскують вручну, а кожну окрему одиницю – вирощують у індивідуальній коробочці. Тут можна побачити ідеальні дині, вкутані оксамитовими мотузками та сховані за куленепробивним склом", - зазначив письменник Юкічі Фукузава у коментарі Tokyo Times.

Така популярність зумовлена тим, що протягом переважної частини японської історії фрукти були настільки рідкісними, що їх називали "водяні солодощі".У Європі, де народилася західна культура, більшість води – тверда, а крупи не здатні задовольнити потребу людей у вітамінах протягом року.

Тож фрукти – багаті на воду та вітаміни – тут вважаються базовою їжею та використовуються для консервації та створення різноманітних джемів, соків, вин тощо. Натомість у Японії часто йдуть дощі, вдосталь хорошої води, овочів та придатних для їжі рослин. Саме тому фрукти тут вважаються предметом розкоші та використовуються у ролі подарунків. 

Недешеве задоволення

Виноград "Римський рубін" є далеко не єдиним дорогим японським фруктом. Значну суму -15 тисяч єн (150 доларів) - доведеться викласти також за квадратні кавуни. Їх вирощують у спеціальних кубічних формах. Популярні у Японії й "короновані" дині. Вирощуються вони лише у префектурі Сідзуока і коштують понад 200 доларів кожна. 

Такі дині поділяються на чотири класи – фуджі, яма, широ та юкі. Дині з будь-яким найменшим дефектом відносять до юкі. Інші ж три види класифікують за кількістю у них цукру та зовнішнім видом. 55 % - дині класу широ, 25 % - яма, і лише 0, 1 – фуджі.

Щоб виростити ідеальну диню, з куща обривають усі, які так чи інакше не відповідають стандартам, окрім однієї. Згодом її загортають у білий папір, що допомагає створити красиву мережу характерних тріщин. Те, наскільки є ідеальною ця сіточка, безпосередньо впливає на ціну.

Продають дині у індивідуальній коробці, встеленій сатином або соломою. Кожну прикрашають бантиком. У травні 2019 року дві дині з острова Гоккайдо було продано на аукціоні за 5 млн єн - понад 45 тисяч доларів.

Чим особливі "короновані" дині

► Вирощуються в обмеженій кількості - одна на кущ

► Обробляються та поліруються вручну

► Поділяються на чотири види - за красою та смаком

► Мають ретельно створений мереживний візерунок

Ретельно працюють у Японії й над вирощуванням елітної полуниці. Так, ягоди сорту Bijin-hime (прекрасна принцеса) за розміром подібні до м'яча для гри у гольф і коштують 500 тисяч єн кожна (4395 доларів). Розводить їх японець на ім'я Окуда Нічіо. За рік він вирощує лише 500 ягід.

Ще одна суто "японська" рослина з неймовірно високою ціною – васабі. Вона коштує близько 160 доларів за кілограм. Саме тому зустріти справжній васабі у суші-барах неймовірно складно. Така значна ціна зумовлена тим, що ця рослина у природі росте лише у одному місці на планеті – вздовж струмків у японських горах.

Адже тільки там наявні умови, необхідні для його вирощування. Зокрема, постійна наявність проточної води, затінок та скеляста поверхня. Він також може вирощуватися лише за температури від 8 до 20 градусів за Цельсієм. Разом з тим, забагато вологи може завдати шкоди рослині.

До того ж, вона є вразливою до шкідників.У Європі низка компаній вирощують васабі, штучно відтворивши ці умови. Проте навіть якщо усе добре, потрібно щонайменше 18 місяців для того, щоб отримати врожай.

Збирають його вручну, і лише після цього плоди натирають, виготовляючи пасту васабі. Від створеної штучно її відрізняє більш ніжний і менш різкий смак.Проте усі рекорди побив придбаний у січні цього року за рекордні 3, 1 мільйона доларів блакитний тунець, виловлений поблизу префектури Аоморі на півночі Японії.

Величезну рибину вагою у 278 кілограм, яка належить до виду під загрозою вимирання,  придбав місцевий "Тунцевий король" та власник низки суші-барів Кійоші Кімура. Покупка побила попередній рекорд, встановлений 2013 року – тоді тунця продали за 155 мільйонів єн (1,4 мільйона доларів).

Іншим коштовним японським делікатесом є мармурова яловичина, відома як вагю. Вона коштує до 200 доларів за пів кілограма. А самі корови, м'ясо яких є таким особливим – продаються за 30 тисяч доларів.

Вагю можна отримати лише від чотирьох порід корів, які вирізняються хорошими фізичними здібностями і мають більше рівномірно розподіленого міжм'язового жиру – це робить м'ясо таким рожевим на вигляд та ніжним.

Примітно, що яловичину класифікують за тим, скільки у ній м'яса, і за якістю мармурового жиру. Лише вагю від А3 до А5 (А1 та А2 – нижча якість) дозволяється продавати у Японії. Чим вищою є якість, тим більшою є ціна. Годують корів вагю зазвичай міксом з клітковини та концентрату з рису, пшениці та сіна. Це триває впродовж приблизно 2 років, поки корови не складаються на 50% з жиру.

Одним з найдорожчих видів вагю є яловичина Matsusaka. Її виготовляють лише у одному регіоні Японії із цнотливих корів. 2002 року одну корову цього виду продали за 50 мільйонів єн – це близько 400 тисяч доларів. Проте найвідомішим у світі виду вагю є яловичина Кобі – її виготовляють у місті Кобі суто з кастрованих биків. Коштує така яловичина - від 150 доларів за 450 грамів. 

Які продукти варто включити до раціону чоловіка

Які продукти варто включити до раціону чоловіка

Повʼязані теми:

Наступна публікація