Кривава битва за Ідліб. Чому Туреччина пішла в наступ проти сил Асада і Кремля

Кривава битва за Ідліб. Чому Туреччина пішла в наступ проти сил Асада і Кремля

Фото: Associated Press

Бойові дії в провінції Ідліб змусили сотні тисяч сирійців покинути свої домівки.

В Сирії вже понад місяць триває активна фаза боїв за північно-західну провінцію Ідліб. Війська президента Сирії Башара Асада за підтримки РФ розпочали наступ, який вже охрестили "останньою битвою за провінцію". З іншого боку – сирійська опозиція, яка за підтримки США та Туреччини поки втримують контроль над Ідлібом. ТСН.ua розповідає, як Росія та Туреччина розпочали протистояння на сирійській землі, чому "пішла по швах" дружба між Путіним та Ердоганом та чим небезпечна війна у Сирії для Європи.

Як РФ підтримує наступ військ Асада

Наступ військ Асада на Ідліб розпочався ще минулого року за підтримки російської авіації, Ірану та інших союзників Дамаска. Від кінця квітня 2019-го російські військово-повітряні сили і сирійські урядові сили здійснюють авіанальоти на провінції Ідліб і Хама. Дамаск стверджує, що метою цих атак є знищення об'єктів ісламістів. Однак, як зазначили в ООН, від початку квітневого наступу в цих двох провінціях загинули 1506 цивільних, зокрема 433 дитини.

Сирійські війська від середини січня 2020 року за підтримки російської авіації активізували кампанію з новою силою. Від початку активного наступу російсько-асадівські війська захопили Маарат аль-Нуман, що за 33 км на південь від Ідліба. Місто вщент зруйнували в результаті нападу із застосуванням бомб та ракет.

Зруйновані будинки після авіаударів військ Асада та РФ в провінції Ідліб / Фото: Associated Press

Згодом інформагентство Анадолу повідомило, що авіація РФ в ніч проти 30 січня завдала удару по лікарні і пекарні в провінції Ідліб.

Тоді в результаті авіаударів в населеному пункті Еріха на півдні зони деескалації загинуло щонайменше 10 мирних жителів, 37 отримали поранення. За даними сил цивільної оборони Ідліб ("Білі каски"), чотири людини загинули під руїнами будівлі лікарні.

В РФ же назвали все це "інформаційною провокацією" і переконували, що не здійснювали авіаналіт на мирних мешканців.

"Повідомлення окремих зарубіжних ЗМІ про нібито бомбардування вранці 30 січня цього року літаком ВКС Росії госпіталю і пекарні в районі населеного пункту Еріх на південній околиці сирійського міста Ідліб - інформаційна провокація", - йдеться в заяві Міноборони РФ.

Після цього війська Асада за підтримки авіації РФ ще більше посилили наступ на опозицію. За повідомленням SNHR, 9 лютого російські літаки вдарили ще по низці об'єктів Ідліба.

Під час атаки на селище Кафр Норан у західній частині Алеппо загинуло 9 громадян, зокрема одна жінка. Окрім цього, четверо громадян, зокрема дитина, загинули під час бомбардування міста Аль-Атареб, що у місцевості Алеппо, тоді як двоє громадян були вбиті в селі Шейх Алі в місцевості Алеппо після бомбардувань російських бойових літаків.

Загалом із повідомлень, що надійшли протягом 9 лютого, було встановлено, що кількість жертв у результаті авіаударів російських літаків становить щонайменше 20.

Москва та офіційний Дамаск заявляють, що вони ведуть боротьбу з озброєними повстанцями, які посилили напади на мирних жителів, проте правозахисні групи та рятувальники кажуть, що атаки їхньої авіації буквально знищили лікарні, школи та цілі мирні райони.

Фото: ТСН.ua

Чергова військова спецоперація Туреччини

Анкара неодноразово звинувачувала Москву у порушенні мирних домовленостей стосовно Сирії та потуранні агресії Башара Асада. Врешті президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вирішив відправити на допомогу опозиції техніку та військових. Після вдалої антикурдської опереції "Джерело миру" турецький лідер вирішив йти на відкриту конфронтацію з Асадом, а отже і з Москвою.

"Після атаки режиму Асада Туреччина зберігатиме військові спостережні пункти в Ідлібі з необхідними укріпленнями", - сказав 4 лютого Ердоган, а через п'ять днів з Туреччини до провінції вже прибула колона з бронетехніки.

Колона турецької бронетехніки прямує до Ідліба / Фото: Associated Press

Ще до цього повідомлялося про атаку сирійської армії на турецьких військових у провінції Ідліб. Внаслідок нападу нібито четверо громадян Туреччини загинули, дев'ятеро поранено. Анкара  ж у відповідь задала низку ударів по 54 цілях, жертвами яких стали 76 військових Асада.

За інформацією місцевих ЗМІ, 9 лютого на підмогу опозиції з боку турецького кордону прибули 430 одиниць військової техніки. Один військовий конвой увійшов з пункту перетину з Баб-ель-Хава. Згідно з повідомленням, облаштовують нові позиції у Аль-Мастума на східних підступах до міста Ідліб.

Вже наступного дня Анкара почала наступ на підтримувані Кремлем війська Асада. Згідно з інформацією, турецька армія обстрілює з важких артилерійських знарядь місто Саракіб і його околиці, де дислоковані загони армії.

В Мережі з'явилося відео, як з провінції Ідліб працює турецька артилерія.

Чи домовляться знову Ердоган та Путін

Президент Туреччини раніше звинувачував свого російського колегу Володимира Путіна в зухвалому порушенні домовленостей про мирне вирішення сирійського конфлікту. Зокрема, 3 лютого після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським Ердоган наголосив, що до Туреччини з Сирії прямує близько мільйона біженців та вкотре звинуватив Москву у сприянні конфлікту.

"Режим (прим. - Асада) за сприяння РФ зробив в Ідлібі те, що зробили (прим. - бомбардування провінції). І зараз ці люди (прим. - біженці) рухаються в бік нашого кордону. За останніми даними понад мільйон осіб, діти та дорослі зі своїм майном прямують до Туреччини. На сьогодні  у нас в країні понад 4 мільйони сирійців", – зазначив Ердоган.

Президент Туреччини додав, що оскільки біженців прийняти буде важко, Анкара "вживатиме заходів для розміщення їх в Сирії" в зоні безпеки, створеній турецькими військами раніше.

До цього турецький лідер підкреслив, що Росія не дотримується ні астанинської, ні сочинської угод і тепер Туреччина збирається діяти сама.

"Ми чекали до цього моменту, але відтепер ми маємо намір діяти самі. Це не погроза, а очікування того, що Росія направить сирійському режиму необхідне попередження", – сказав турецький лідер журналістам.

Ердоган пояснив, що в Анкари закінчується терпіння через безперервні удари сирійських урядових сил у провінції Ідліб.

"Росія діятиме інакше - або з режимом, або з Туреччиною. Росія говорить нам, що вони борються з терористами. Хто це? Люди, що борються за свою землю?", - зазначив він.

На всі звинувачення у Кремлі відповіли, що турки "самі такі" і перші "порушили угоди між президентами". Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Анкара не виконала кілька ключових зобов'язань в рамках домовленостей з Москвою щодо нормалізації ситуації в сирійській провінції Ідліб.

"Перший - відмежувати ту збройну опозицію, яка співпрацює з турками і готова до діалогу з урядом в рамках політичного процесу, від терористів "Джебхат ан-Нусра" , яка мімікрувала в "Хайат Тахрір аш-Шам", - зазначив Лавров.

Інший аспект, за словами російського міністра, "пов'язаний з ризиками і загрозами, що виникають з ідлібскької зони деескалації, полягає в переміщенні звідти сотень бойовиків, включаючи бійців "Хайят Тахрір аш-Шам", до Лівії для участі в нарощуванні бойових дій в цій країні".

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу закликав до негайного припинення вогню в сирійській провінції та анонсував перемовини щодо Ідліба між делегаціями Туреччини та РФ. І якщо вони закінчаться успіхом, то наступним етапом вже буде зустріч лідерів держав, де вони знову можуть спробувати знайти шляхи для мирного врегулювання конфлікту.

Зазначимо, що Анкара вже укладала "мирний меморандум" з Москвою щодо Сирії. Однак через кілька місяців це переросло в нове протистояння в Ідлібі та навіть перекинулося на Лівію. 

Активізація дій США

Американці, які раніше заявляли про повну перемогу над "ІД" в Сирії, вочевидь, засумнівалися в закінченні війни проти тероризму. За інформацією американських  ЗМІ, війська США в Сирії відновили контртерористичні операції після затишшя. 

"Американські війська проводять три-чотири операції на тиждень із сирійськими курдськими силами проти "Ісламської держави", – пише видання.

За словами генерала армії США Френка Маккензі, в Сирії перебувають близько 600 військових, які забезпечують охорону нафтових родовищ та проводять спецоперації проти бойовиків.

"Це сфера, де ми взяли на себе зобов’язання. Я думаю, що ми деякий час будемо тут", – сказав він

Генерал також підтвердив, що Сполучені штати і надалі підтримуватимуть опозицію, адже бачать у них "тих, хто здатен забезпечити стабільність в регіоні".

Тим часом російські війська зіткнулися з американськими біля сирійських нафтових родовищ. 26 січня американські війська блокували російський військовий конвой до родовищ на північному сході країни.

Недільний інцидент, під час якого російський конвой розвернувся і повернувся на російську базу, став останньою напруженістю між американськими і російськими військами в Сирії з 18 січня.

Згідно з повідомленням, після того, як російська колона повернулася на базу після зустрічі з американцями, військові РФ відправили гелікоптер, який також перехопили гелікоптери США і змусили приземлитися.

Аль-Хасака на північному сході і Дейр-ез-Зор на сході Сирії, що межує з Іраком, є двома основними нафтогазовими провінціями країни.

За неповний місяць американці нібито п'ять разів блокували шлях російським військовим, які прямували на нафтові родовища. За інформацією Анадолу, США будують нові військові об'єкти в нафтоносних районах на сході і північному сході Сирії.

Небезпека для "Старого континенту". Куди підуть тисячі біженців?

Раєд Салех, очільник рятувальної команди "Білі каски" написав у твітері, що тисячі людей покинули свої будинки та рушили в невідомому напрямку, аби втекти від війни.

Організація Об'єднаних Націй заявила, що в результаті бойових дій за останній місяць майже 350 000 цивільних осіб, 80% з яких - жінки і діти, покинули свої домівки. Від грудня 2019 року близько 520 тисяч людей були змушені залишити свої будинки через бойові дії в провінції Ідліб, повідомили в Управлінні з координації гуманітарних питань (УКГП) ООН. Міжнародний комітет порятунку попередив, що 650 000 можуть втекти, якщо насильство триватиме.

Мешканці околиць Ідліба покидаю помешкання через обстріли / Фото: Associated Press

ООН заявила, що криза посилює і без того важку гуманітарну ситуацію на північному заході Сирії, де 32% знову переміщених осіб живуть в таборах або індивідуальних наметах.

Існує також брак медикаментів і медичних установ, які функціонують. Минулого року в Ідлібі було скоєно напад як мінімум на 50 медичних установ.

Гуманітарна катастрофа в Сирії може вплинути на Європу. Сотні тисяч сирійців, які залишилися без домівок можуть стати тим новим напливом біженців для Євросоюзу, який щойно став оговтуватися та зафіксував найнижчий рівень міграції від 2013 року.

Тим часом Греція вже планує встановити плавучий бар'єр, аби завадити мігрантам припливати до грецьких островів

"Уряд Греції хоче встановити плавучий бар'єр, щоб завадити мігрантам потрапляти на грецькі острови від узбережжя Туреччини", - йдеться у повідомленні AP.

Зростання чисельності мігрантів та біженців, що припливають на острів Лесбос та інші східні грецькі острови, призвело до значного перенаселення тамтешніх таборів біженців.

У цьому зв'язку міністерство оборони Греції запропонувало приватним компаніям протягом трьох місяців взяти участь у проєкті спорудження плавучої огорожі завдовжки 2,7 кілометра.

Турецькі військові обстріляли сирійське місто Таль-Рифат: щонайменше 11 людей загинули

Турецькі військові обстріляли сирійське місто Таль-Рифат: щонайменше 11 людей загинули

Повʼязані теми:

Наступна публікація