Туреччина втомилася від Ердогана: в країні завершилися історичні вибори

Туреччина втомилася від Ердогана: в країні завершилися історичні вибори

Фото: Reuters

На думку виборців, чинний президент країн заганяє її в релігійні пута.

Сьогодні, 19 червня, в Туреччині відбулися дострокові парламентські та президентські вибори. Вони стали найскандальнішими та наймасштабнішими виборами за всю історію країни, оскільки цього разу вони відбудуться після референдуму 2017 року, який фактично знівелює повноваження парламенту та передасть їх всі президенту, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Однак наразі турки не надто задоволені політикою Ердогана, який перебуває при владі вже 16 років.

"Я проголосував за нього п'ять разів. Я, мій син, моя дочка, ми всі голосували за нього. Але тепер не буду. Туреччина поступово опускається в болото", - розповідає місцевий житель Сулейман Демір.

Однак в столиці Туреччини народ переважно підтримує Ердогана за його масштабні інфраструктурні проекти.

Сам президент країни в останній день напередодні виборів влаштував справжнє турне Туреччиною. В одному Стамбулі встигає виступити п’ять разів. Тоді як його опонент, колишній вчитель фізики, а нині голова "Республіканської народної партії" Мухаррем Індже збирає на центральній площі близько 5 мільйонів прихильників. Він обіцяє скасувати одноосібне правління Ердогана.

Президент Туреччини перебуває при владі вже 16 років. Почавши кар’єру мером Стамбулу, згодом він став прем’єром країни 2003 року. У 2014 – пересів у президентське крісло. За цей час закрутив гайки у всіх сферах життя.

Для Європи ця держава - суцільне протиріччя. Азіатська, але має мізерну частку території в Європі. Мусульманська, хоч і світська. Військові при владі, хоч і обмежено. Без свободи слова, проте з інтернетом.  Ще й турецьку частину Кіпру Туреччина - єдина в світі - визнає незалежною державою. Зате вона член НАТО, ще з кінця п’ятдесятих років.

У 2016 році в країні була спроба державного перевороту. Однак Ердоган бере ситуацію під контроль та кидає за грати півтори сотні тисяч людей. Підозра в співучасті в бунті - найлегший спосіб посадити за ґрати будь-кого, від журналіста до політика. А в 2017 він святкує чергову перемогу – з парламентської республіки Туреччина стає президентською. І набувають чинності ці конституційні зміни вже після виборів.

Таким чином Ердоган все більше стає схожим на свого заклятого друга – Путіна. З яким ще нещодавно через збитий над Сирією літак не розмовляв цілий рік. Але миряться Путін з Ердоганом так само раптово і загадково як і посварилися. Навіть свій перший візит у черговій президентській каденції Путін здійснює саме до Туреччини.

З іншого боку, Ердоган – єдиний, хто став перемовником із Росією у питанні визволення заручників та допоміг повернути до України Ахтема Чийгоза и Ільмі Умерова. Він же запевнив - ніколи не визнає анексії Криму.

За кілька днів до виборів Ердоган погрожує своїм союзникам у НАТО, з якими і так не може помиритися через проблему Сирії та курдів. В ефірі турецького телебачення за кілька днів до виборів хвалить себе та Путіна.

"Є два найбільш досвідчених політичних лідери - Путін і я. Якщо зіставити терміни перебування на посаді президента і прем'єр-міністра, ми з ним перебуваємо при владі в цілому 15-16 років без перерви. В результаті цього процесу у нас є те, що ми зробили і що повинні зробити", - запевняє Ердоган.

Однак поки невідомо чи вдасться йому це зробити. Більшість аналітиків стверджують, що країна втомилася від Ердогана. На думку виборців, він все більше й більше заганяє її в релігійні пута. Чи залишиться чинний президент Туреччини при владі – покажуть вибори.

Порівняння з Путіним і новий устрій: у Туреччині відбулися парламентські та президентські вибори

Порівняння з Путіним і новий устрій: у Туреччині відбулися парламентські та президентські вибори

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація