Туристи із СНД їздять в Африку полювати та купувати діаманти дружинам

Туристи із СНД їздять в Африку полювати та купувати діаманти дружинам

В ПАР діаманти добуваються у шахті в колишньому вулкані / Фото: Фото EPA/UPG

В найстарішій шахті в Південно-Африканській Республіці добувають щороку близько 200 кг діамантів.

У ПАР одне селище живе тільки завдяки алмазним копальням і не бідує. Кулінан – це райський куточок із казковими будиночками, затишними ресторанами та квітучими садами неподалік столиці ПАР – Преторії. Містечко назване на честь Томаса Кулінана – англійця, власника першої місцевої копальні, тут понад сто років тому знайшли найбільший у світі діамант, який також назвали Кулінаном. Камінь прикрасив британську корону. Відтоді і донині тут панує справжня алмазна лихоманка, — йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Наприклад, два місяці тому тут знайшли 25-картний блакитний діамант, його продали три тижні тому за $ 16,9 млн.

Це найстаріша робоча шахта країни, тут під землею – справжній скарб. Щоправда, належить він закордонним корпораціям, англійським та бельгійським. Робітники – здебільшого місцеві, отримують тут за мірками Африки багато грошей. Звичайний шахтар може заробити в середньому $ 2 тисячі за місяць. Мільйони доларів залягають тут за сотні кілометрів під землею на місці колишнього вулкана.

Видобування алмазу - це копітка робота машин і людей: глиняні породи з цього вулкана пропускають через гігантський роздрібнювач, який кришить глину, але не може пошкодити алмаз. Потім цю глину промивають водою, а шматки, у яких ховаються камені, опускаються на дно. Щоб відокремити алмази від глини, її підсушують і пропускають через ємності, змащені вазеліном. Дорогоцінне каміння прилипає до вазеліну. Далі з алмаза потрібно зробити діамант. Це справа гранувальників, вони мають зробити так, щоб під час огранювання втратити якнайменше дорогоцінного каменя. Зауважимо, що коли триває огранка, то камінь втрачає близько 60%.

У копальні кажуть, що у них багато покупців із пострадянського простору: України, Росії, Білорусі, Чехії та Словаччини. Ювелірні крамниці тут продають здебільшого лише камені, а не ювелірні вироби. Власниця цієї крамнички запевняє, що туристи в Південній Африці можуть убити одразу двох зайців.

Багато людей із СНД приїздять сюди полювати і купують діаманти для своїх дружин, оскільки почуваються винними через те, що так багато грошей із сімейного бюджету протринькали на полюванні. Мисливство та діаманти – це основна частина заробітку південноафриканців і зараз, і сторіччя тому. І якщо перше засмучує значну частину африканців, то друге – є навпаки предметом їхньої гордості. Додамо, що запаси алмазів у ПАР оцінюють у близько півмільярда каратів.

Нагадаємо, що в США продали найдорожчий рожевий діамант в історії

Кореспондент ТСН Ольга Василевська.

Як добуваються діаманти?

Як добуваються діаманти?

Повʼязані теми:

Наступна публікація