Твіттер "забанив" Трампа: соцмережа заблокувала офіційний акаунт президента США

Твіттер "забанив" Трампа: соцмережа заблокувала офіційний акаунт президента США

Трамп намагався відповісти через офіційний президентський акаунт, де звинуватив Твіттер в цензурі і заявив, що давно цього чекав. Утім, його теж негайно заблокували.

Уперше в історії соціальна мережа назавжди забанила чинного президента. Зробила це, за власним твердженням, аби запобігти можливому насильству, тому що за останні тижні помітно побільшало закликів до силового захоплення влади, а після штурму Капітолію до них ставляться набагато серйозніше. 

Як повідомляється в сюжеті ТСН.19:30, через Твіттер Дональда Трампа фондові біржі неодноразово лихоманило. 

На блокування політика соцмережа навряд чи наважилася б ще на початку січня, але три дні тому, за півгодини до початку засідання Конгресу, який затверджував Джо Байдена новообраним президентом Сполучених Штатів, Трамп звернувся до багатотисячного натовпу: "Тож звідси ми підемо Пенсильванією авеню до Капітолію. Ми спробуємо нагадати нашим республіканцям - слабким, бо сильні не потребують нашої допомоги - про гідність і відчайдушність, яка їм потрібна, аби повернути собі країну".

Після цього підбурений президентом натовп оточив Капітолій, а найвідчайдушніші прорвалися всередину. Загинуло п’ятеро і серед них - поліцейський, який намагався до останнього охороняти споруду.

"Тисячі людей на сходах Капітолію. Вони ламають вікна, двері, пробиваються всередину. Всі ці фотографії… Навіть деякі поліцейські, які робили селфі з цими людьми всередині. Все це треба ретельно розслідувати. Відповідальні за це мають бути покарані. Цього ніколи не повинно повторитися. Президент Сполучених Штатів підбурював натовп і це завдало страшного удару нашій репутації в цілому світі", - заявив Джо Байден, новообраний президент США.

Твіттер "забанив" Трампа: соцмережа заблокувала офіційний акаунт президента США

Твіттер "забанив" Трампа: соцмережа заблокувала офіційний акаунт президента США

Наразі користувачі Твіттера допомагають поліції ідентифікувати людей, які штурмували Капітолій. Десятки з них робили селфі, десятки стрімили, деякі навіть робочих бейджів при цьому не зняли. Вони досі повторюють: це не була агресія. Вони нагадують про спалені вщент поліцейські дільниці під час літніх протестів проти расизму та поліцейського свавілля. У відповідь їм пропонують порівняти військову охорону федеральних споруд Вашингтона, яку запровадив Трамп влітку, з охороною Капітолія кілька днів тому. Відомі темношкірі американці один за одним вкотре говорять про подвійні стандарти: якби темношкірим протестувальникам заманулося влітку зробити те ж саме – поліцейські навряд чи стали б робити з ними селфі.

"Ми живемо в двох різних Америках. Якщо ви цього не розумієте, зробіть крок назад і подумайте. Може не крок, може 5 чи 10 кроків. Я не міг не задуматися: а якби це наші люди штурмували Капітолій, що б сталося? Всі знають, я думаю, цей білий хлопець просто заходить всередину з піднятим догори пальцем, як я можу пояснити своїм дітям різницю між нами?", - переконує баскетболіст Леброн Джеймс.

Забанений у власному акаунті Трамп намагався відповісти через офіційний президентський, де звинуватив Твіттер в цензурі і заявив, що давно цього чекав. Утім, його теж негайно заблокували.

Це дійсно цензура, якої не бачив жоден світовий лідер. Трампа і його найзапекліших прихильників блокують на усіх великих соцмережах та платформах - Фейсбук, Снепчат, Дискорд, Реддіт. Наскільки її виправдовує спроба будь-якими засобами зупинити можливе насильство до чи під час інавгурації Байдена, до якої залишилося 11 днів – ще довго обговорюватимуть в тих самих соцмережах користувачі всього світу.

Нагадаємо, ким саме були протестувальники, які увірвалися в будівлю на Капітолійському пагорбі після участі в мітингу на підтримку Дональда Трампа. Деякі з протестувальників несли символи і прапори, тісно пов'язані з певними ідеями й угрупованнями. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація