У Берліні відкрився різдвяний ярмарок, котрий торік став місцем теракту

У Берліні відкрився різдвяний ярмарок, котрий торік став місцем теракту

Фото: Reuters

Настрій відвідувачів напружений, але люди відчувають потребу прийти саме сюди.

У Німеччині під посиленим захистом поліції відкрилися святкові ярмарки, серед яких і базар у Берліні, де рік тому стався теракт, що забрав життя 12 людей. Перший день різдвяного заходу почався богослужінням у церкві Кайзера Вільгельма за мирне і тихе Різдво, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Мартін Блюме торгує на базарі вже 40 років та зізнається, що після теракту працювати стало психологічно важко та навіть дорого, бо через посилені заходи безпеки вартість оренди значно зросла. "Ціни виросли на 25 відсотків, ці гроші хочуть використати для додаткових заходів безпеки і приватних охоронців. Це не зовсім справедливо, що за безпеку мусимо платити ми самі, але ми платимо", - каже підприємець. Як наслідок, для гостей подорожчали глінтвейн і сосиски – більша ціна за більшу безпеку. По периметру встановили 500-кілограмові бетонні плити, на базарі постійно чергують поліцейські.

У Німеччині Різдво святкуватимуть під посиленим захистом поліції

У Німеччині Різдво святкуватимуть під посиленим захистом поліції

Однак жодні заходи повної безпеки не гарантують, бо зупинити вантажівку на повній швидкості бетонні блоки не зможуть – це наочно показав експеримент німецьких журналістів. Виявилося, що після наїзду на блоки фура проїжджає щонайменше 50 метрів. Примарність повної безпеки розуміють і відвідувачі. "Завжди щось може статися, незалежно від заходів безпеки. Все передбачити неможливо", - каже студентка Лілія. "Ми приїхали із Гамбурга і прийшли сюди свідомо. Настрій тут не надто святковий, атмосфера напружена, але ми все одно хотіли прийти саме сюди", - розповів турист Рольф.

Квіти до місця трагедії приніс мер Берліна Міхаель Мюллер. Поки пам’ятника жертвам теракту ще немає, але концепція вже готова. "Ми дамо можливість родичам загиблих прийти сюди без зайвої уваги і зайвих очей. Побути разом, згадати своїх близьких на місці терору. І тоді відкриємо меморіал пам’яті загиблих", - пообіцяв бургомістр. Пам’ятне місце жертвам терору в Берліні з’явиться 19 грудня – у роковини теракту. В цей день базар на Брайтшайдплатц буде закритим.

Кореспондент ТСН Наталія Фібріг 

Повʼязані теми:

Наступна публікація