У Білорусі опозиція оголосила загальнонаціональний страйк: на заводах починають бастувати

У Білорусі опозиція оголосила загальнонаціональний страйк: на заводах починають бастувати

Фото: Associated Press

Другий день поспіль у Білорусі не припиняються акції протесту.

У Білорусі опозиція оголосила 11 серпня загальнонаціональний страйк та закликала громадян не виходити на роботу.

Про це повідомляють опозиційні телеграм-канали.

"Протест триває. Не виходьте сьогодні на роботу. Страйк - це повністю законний, прописаний в Конституції, вид протесту. Через нього вас не затримають, а звільнити всіх неможливо", - закликає опозиція та додає, що опитування показало, що "більше 2/3 білорусів готові не вийти сьогодні на свої робочі місця, щоб остаточно поховати режим".

Як повідомляє російський телеканал "Дождь", наразі два цехи Білоруського металургійного заводу вже оголосили страйк. Співробітники заводу заявили, що якщо вибори будуть нечесними, то робітники залишають за собою право на політичний страйк. Про припинення роботи двох цехів Білоруського металургійного заводу - трубопрокатного і канатного - повідомили також і  джерела "РІА Новости". Телеграм-канали пишуть, що до страйку приєднався Мінський електротехнічний завод ім. Козлова. Вийшов директор заводу - натякнув на те, що всі ж пам'ятають, що сьогодні зарплата. Але народ сказав, що нас не залякати! Люди не перестають підходити.

Мінський електротехнічний завод ім. Козлова приєднався до страйку / Фото: із соцмереж

Жабінковський цукровий завод також приєднується до страйку. Працівники викликали голову райвиконкому Віталія Кулака, щоб оголосити йому про початок страйку.

Своєю чергою голова Конгресу демократичних союзів Олександро Ярошук заявив "Дождю", що сьогодні до страйку може приєднатися завод "БелАЗ".

Нагадаємо: 

  • 9 серпня у Білорусі пройшли вибори президента. Білоруси стояли у чергах, щоб проголосувати.
  • Після оприлюднення даних перших екзитполів, білоруси вийшли на акції протестів у багатьох містах країни.
  • Сталися перші сутички з ОМОНом, правоохоронці використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. Інтернет не працював на території країни усю ніч.
  • Одного протестувальника переїхав автозак. Є інформація про одного загиблого та багатьох постраждалих мітингарів. Також є дані про сотні затриманих.
  • За останніми даними ЦВК, у чинного глави держави Олександра Лукашенка 80,08% голосів, за Світлану Тихановську проголосували 10,09%.

Тисячі затриманих та перша смерть: Білорусь продовжує лихоманити

Тисячі затриманих та перша смерть: Білорусь продовжує лихоманити

Повʼязані теми:

Наступна публікація