У Білорусі журналіста засудили до 1,5 року колонії за "образу Лукашенка у чаті"

У Білорусі журналіста засудили до 1,5 року колонії за "образу Лукашенка у чаті"

Фото: Першы рэгіён

Гордієвича звинувачують в тому, що він нібито образив Лукашенка і двох міліціонерів у чаті Telegram-каналу.

У Білорусі засудили до 1,5 року колонії журналіста місцевого видання "Першы рэгіён" Сергія Гордієвича за нібито образу самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка та двох міліціонерів.

Про це повідомляє білоруська служба "Радіо Свобода". Іванівський суд оголосив вирок 2 серпня.

50-річного Гордієвича звинувачують в образі Олександра Лукашенка та двох міліціонерів у чаті Telegram-каналу "Реальный Дрогичин".

Як уточнює правозахисний центр "Вясна", його визнали винним за трьома статтями:

  • образа представників влади у зв’язку з виконанням службових обов’язків;
  • розповсюдження завідомо неправдивих і таких, що завдають шкоди репутації іншої особи, даних, що містять звинувачення у скоєнні тяжкого злочину;
  • публічна образа президента Білорусі. 

Журналістові присудили 1 рік і 6 місяців позбавлення волі у виправній колонії загального режиму. Суд зобов'язав змінити запобіжний захід з підписки про невиїзд на тримання під вартою і негайно взяти чоловіка під варту в залі суду.

На додачу, від Гордієвича вимагають сплатити компенсацію по 2 тисячі білоруських рублів за "моральну шкоду", завдану двом міліціонерам.

Сам Гордієвич не визнав своєї провини і відмовлявся давати покази під час слідства, а на суді під час своєї промови зазначив, що потерпілих більше цікавить його професійна діяльність.

Нагадаємо, журналіста затримали 22 грудня 2020 року на шляху з його міста Дрогичин до Бреста. В його квартирі провели обшук, а самого господаря тримали під арештом 72 години.

Повʼязані теми:

Наступна публікація