У Британії закликали заморозити активи "друзів Путіна" через отруєння розвідника Скрипаля

У Британії закликали заморозити активи "друзів Путіна" через отруєння розвідника Скрипаля

У Британії закликали заморозити активи "друзів Путіна" через отруєння розвідника Скрипаля

Фото: Reuters

Лондон може ввести санкції проти Москви, якщо буде доведено її участь у злочині.

Колишній та чинні британські високопосадовці закликали ввести санкції проти Росії через отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля. Зокрема, вони хочуть заморозити активи російських олігархів, наближених до президент РФ Володимира Путіна.

Про це пише Mail Online.

Поліція з'ясувала, якою речовиною отруїли російського розвідника Скрипаля

Поліція з'ясувала, якою речовиною отруїли російського розвідника Скрипаля

Колишній міністр і депутат-лейборист Ян Остін заявив, що "Путін - гангстер і головоріз. Він старомодний КДБіст. Тут є росіяни, які стали його жертвами". Остін додав, що Великобританія має ключові цінності "демократії та свободи" і "ми повинні стояти за них". Він пропонує заморозити активи російських олігархів, які переводять корумповані гроші до Британії.

"Люди, які вкрали мільйони і навіть мільярди фунтів у російського народу, використовують Великобританію для придбання нерухомості та виховання своїх дітей, і я вважаю, що це не прийнятно. Треба сказати, що Лондон не стане місцем для грошей, які були вкрадені у російського народу, а також людей, які в деяких випадках вчинили справді обурливі порушення прав людини", - сказав депутат.

Колишній член британського парламенту від консерваторів Сер Едвард Лей сказав, що Великобританія повинна показати, що вона здатна протистояти Москві, додавши: "Підозри проти Росії [у справі Скрипаля] є сильними. Хто ще може мати мотив і засоби? Якщо Росія дійсно стоїть за цим, то це нахабний акт війни, що принижує нашу країну".

Міністр внутрішніх справ Амбер Радд вже попередила, що Росія зіткнеться з "сильними" наслідками, якщо вона виявиться причетною до нападу на Скрипаля.

Британська влада може взяти приклад з адміністрації Трампа. У січні Міністерство фінансів США опублікувало список "друзів Путіна", проти яких ввели санкції через втручання в американські вибори. До списку увійшли 114 високопоставлених діячів уряду президента Путіна та 96 олігархів. Принаймні п'ять осіб у цьому списку мають міцні зв'язки з Англією.

Зокрема, це власник футбольного клубу "Челсі" Роман Абрамович та один з власників "Арсеналу" Алішер Усманов. Також мова йде про Аркадія Ротенберга, якому минулого місяці не вдалося залишитися інкогніто після судової тяганини у Лондоні з його колишньою дружиною за гроші.

Четвертий олігарх - Олег Дерипаска, який минулого року розмістив на Лондонській фондовій біржі акції енергетичного гіганта En+ . Ще один у цьому списку – олігарх Володимир Потанін, який зараз судиться у Лондоні з Дерипаскою через частку у гірничодобувній фірмі "Норильський нікель".

Тим часом у Міністерстві закордонних справ Великої Британії розглядають список російських дипломатів для визначення потенційних кандидатів на вислання з країни, пише видання.

Британський уряд також закликають схвалити "закон Магнітського", який би дозволяв заморожувати активів російських чиновників, звинувачених у порушенні прав людини. Деякі британські політики закликають бойкотувати чемпіонат світу з футболу, який цього року відбудеться у Росії.

Амбер Радд заявила, що уряд вже працює над пакетом санкцій, якщо буде доведено участь Москви в отруєнні Скрипаля. Вона сказала: "Використання нервово-паралітичної речовини на території Великобританії є нахабним і безрозсудним актом. Це була спроба вбити найбільш жорстоким і публічним шляхом. Але ми повинні уникати спекуляцій та дозволити поліції продовжувати своє розслідування".

Нагадаємо, 5 березня BBC повідомила, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався до поліції із заявою про те, що побоюється за своє життя, а дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер 2006 року в результаті отруєння полонієм.

Сергій Скрипаль до 1999 року служив у Головному розвідувальному управлінні, після чого вийшов на пенсію у званні полковника. 2004 року його затримали за підозрою в шпигунстві на користь Великої Британії і через два роки засудили до 13 років позбавлення волі. Скрипаль був визнаний винним у тому, що від 1995 року передавав Секретній розвідувальній службі Великої Британії дані про співробітників російської розвідки, які працювали під прикриттям в Європі.

2010 року Скрипаль та ще троє засуджених у Росії були помилувані, після чого їх обміняли на десятьох агентів російської розвідки, розкритих у США. Після обміну Сергій Скрипаль став жити у Великій Британії. 

Велика Британія виявить жорстку реакцію, якщо причетність Росії до отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля буде доведено, заявив очільник МЗС Боріс Джонсон.

Повʼязані теми:

Наступна публікація