У Чечні примусили каятися людей, які поскаржилися генпрокурору на незаконні затримання

У Чечні примусили каятися людей, які поскаржилися генпрокурору на незаконні затримання

Фото: Getty Images

Під зверненням підписалися 162 людини.

У столиці Чечні Грозному на "акцію покаяння" привезли жителів селища Червона Турбіна, які поскаржилися генеральному прокурору РФ Юрію Чайці на незаконне переслідування їхніх односельців.

Про це повідомляє "Новая газета".

Раніше 162 жителя Червоної Турбіни підписалися під зверненням до генпрокурора, в якому просили забезпечити законний розгляд кримінальної справи двох жителів Магомеда Тарамова і Джамалая Тазбієва. Їх звинувачують у бажанні виїхати в Сирію. У зверненні стверджувалося, що свідчення у молодиків вибивали за допомогою тортур.

Після публікації листа до генпрокурора родичів обвинувачених вивезли до райвідділу поліції і побили. Незабаром стало відомо, що обвинувачені повністю визнали свою провину.

За даними "Нової газети", 18 серпня в Червоній Турбіні відбулися масштабні поліцейські рейди. Від підписантів листа вимагали заявити, що вони залишили свої підписи під зверненням, не знаючи про те, що там написано.

Потім всіх підписантів зібрали в поліцейській ділянці, посадили в автобуси і повезли до Грозного. Їх привезли до Меморіального комплексу Ахмат-хаджі Кадирова і змусили скандувати: "Нас ввели в оману!". Після цього їх автобусами відвезли назад.

Нагадаємо, журналісти видання "Нова газета" 9 липня повідомили, що у ніч проти 26 січня 2017 року у Чечні, імовірно, сталася безпрецедентна за своїми масштабами навіть для цього суб'єкта Російської Федерації позасудова страта.

За їхніми даними, безпідставно затриманих людей розстріляли і розвезли по різних кладовищах, в тому числі християнських, і закопали в нашвидкуруч виритих могилах. Журналісти намагалися співпрацювати з правоохоронними органами, але за розслідування справи так ніхто й не взявся. Представники ЗМІ вважають, що такі страти "дозволили" владі переслідувати в Чечні геїв.

Повʼязані теми:

Наступна публікація