У Чечні журналістів "Нової газети" звинуватили у наклепі і пообіцяли відплати Аллаха

У Чечні журналістів "Нової газети" звинуватили у наклепі і пообіцяли відплати Аллаха

Фото: Getty Images

Радник глави Чечні Адам Шахідів звинуватив колектив редакції в наклепі і "чітко позначив ворогів нашої віри і нашої батьківщини".

Сьогодні, 14 квітня, муфтій Чечні Салах-хаджі Межиєв заявив, що журналістів "Нової газети", які причетні до статтей про переслідування геїв в Чечні наздожене "відплата Аллаха".

"Щодо відплати, відплата всевишнього Аллаха їх неодмінно наздожене. Треба було боятися тоді, коли вони поширювали необґрунтований наклеп. Боятися треба було, що їх притягнуть до відповідальності. Зараз вони вже в будь-якому випадку дадуть відповідь по букві закону Російської Федерації", — заявив він.

Він додав, що журналісти "не тільки почуття деяких зачепили, зачепили весь чеченський народ, зачепили духовенство, зачепили найсвятіше".

У Кремлі, своєю чергою, відреагували на погрози з Чечні журналістам "Нової газети".

Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков у відповідь на запитання про те, чи стежать в Кремлі за ситуацією з погрозами "Новій газеті" після публікації про затримання і вбивства гомосексуалів в Чечні, передає Дождь.

"В Кремлі стежать за цією ситуацією. Ми отримували звернення від головного редактора "Нової газети". Я отримав листа, де викладається ця ситуація. Ми вважаємо, що якщо, на думку когось, були наклепницькі матеріали, є передбачені законом методи оскарження. Зрозуміло, ми категорично проти будь-яких інших методів впливу. Тим більше проти дій, які могли б становити загрози для безпеки життя і журналістів", — заявив Пєсков.

Варто відзначити, що група експертів при управлінні верховного комісара ООН з прав людини також відреагувала і опублікувала заяву у зв'язку з інформацією про затримання і вбивства геїв в Чечні. У заяві йдеться, що переслідування геїв повинно припинитися, а російській владі слід засудити всі гомофобські виступи чеченської влади.

"Ми закликаємо владу покінчити з переслідуванням в Чеченській республіці людей, яких вважають гомосексуальними або бисексуальными і які живуть в атмосфері страху, підживлюваної гомофобскими промовами місцевої влади", — відзначають експерти.

У заяві кажуть, що більшість повідомлень про затримання і побиття геїв пов'язані з секретною в'язницею в Аргуні, про існування якої і писала "Нова газета". Експерти ООН відзначають, що зараз на зв'язку з російською владою і пильно стежать за ситуацією.

"Дуже важливо, щоб повідомлення про викрадання, незаконні затримання, тортури, побиття і вбивства чоловіків, яких вважали геями або бісексуалами, були ретельно розслідувані", — йдеться в заяві.

Варто відзначити, про погрози на адресу редакції, "Нова газета" повідомила напередодні. Видання зазначило, що через кілька днів після публікації матеріалу про масові затримання гомосексуалів в Чечні в грозненській мечеті "пройшло екстрене зібрання" 24 чеченських вирдів, ісламських богословів і лідерів громадської думки Чечні.

На цьому зібранні, за інформацією видання, радник глави Чечні Адам Шахідів звинуватив колектив "Нової газети" в наклепі і "чітко позначив ворогів нашої віри і нашої батьківщини". За підсумками зборів у мечеті була прийнята резолюція, в якій говорилося, що "відплата чекає на справжніх підбурювачів, де б і ким би вони не були, без терміну давності".

"Зважаючи на те, що скривджено вікові засади чеченського суспільства і гідності чоловіків-чеченців, а також нашої віри, ми обіцяємо, що відплата чекає на справжніх підбурювачів, де б і ким би вони не були, без терміну давності", — цитує "Нова газета" другий пункт резолюції.

Також нагадаємо, що видання опублікувало матеріал про масові затримання і вбивства геїв в Чечні 1 квітня. З посиланням на свої джерела повідомлялося, що в республіці переслідують гомосексуалів після подачі заявки на проведення ЛГБТ-акції. Стверджувалося, що під час затримання відбулося як мінімум три вбивства.

Повʼязані теми:

Наступна публікація