"Зелена фея" за барною стійкою готує всім охочим напій із цукром та радить обережно пити абсент з високим вмістом туйону.
Абсент, який вигадали як антисептик, а потім на сто років заборонили до вжитку, тепер став улюбленцем алкогольних гурманів.
Як повідомляє ТСН, напій нині набув такої популярності, що у Празі навіть відкрили спеціалізований бар.
У чеському барі абсент готує виключно "Зелена муза" за барною стійкою - у блискучій сукні під колір напою.
"Ми підпалюємо цукор, щоб трохи послабити смак абсенту. Зараз це просто традиція, а раніше в абсенті було дуже багато полину, і без цукру його пити було практично не можливо", - пояснила бармен Наталія.
Із трьох складових абсенту - фенхеля, анісу та полину - саме полин підмочив репутацію напою. У ньому високий вміст туйону - психоактивної речовини. У абсенту стало забагато залежних шанувальників, через що його сто років тому і заборонили до вжитку.
"У той час, в принципі, ніхто не знав, що таке туйон, і додавали багато полину в абсент. Та іноді траплялося так, що в абсенті було 500 міліграмів полину - це величезна кількість, і багато людей після цього бачили зелених фей", - розповіла Наталія.
Нині лише три країни в Європі виготовляють абсент із достатньо високим вмістом туйону, зокрема Чехія та Швейцарія. Такий напій у роздріб не купиш. Його можна пити тільки в барах.
Сто років тому абсент був улюбленим напоєм богеми. Натхнення від зеленої музи знаходили тодішні письменники та художники. Під його впливом був написаний не один шедевр.
Абсент із туйоном не лише підвищує настрій, а й змінює сприйняття кольору та звуку. Але при цьому зберігає чіткість думки. Щоправда, ноги можуть не тримати.
Хоча нині абсент і легалізували - пити його потрібно у невеликих кількостях. Тоді не загрожуватиме ні похмілля, ані залежність до наркотику з полину.