У ДР Конго за два дні жорстоких міжетнічних сутичок загинуло майже 900 людей – ООН

У ДР Конго за два дні жорстоких міжетнічних сутичок загинуло майже 900 людей – ООН

Фото: Associated Press

Близько 16 тисяч людей втекли до сусідньої країни, рятуючись від насильства.

У Демократичній Республіці Конго щонайменше 890 людей загинули під час сутичок між етнічними групами бануну та батенде.

Про це у середу, 16 січня, заявило Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Сутички відбулися у чотирьох селах на заході країни між 16 і 18 грудня минулого року. Згідно з офіційними даними, постраждали 82 людини, але в ООН запевняють, що реальна кількість жертв значно вища.

Близько 465 будинків і будівель були спалені або розграбовані, у тому числі дві початкові школи, оздоровчий центр, медичний пункт, ринок і офіс виборчої комісії.

Більшість населення сіл, де сталися сутички, змушена була покинути свої домівки. Приблизно 16 тисяч осіб перетнули річку Конго, щоб знайти притулку у сусідній Республіці Конго.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини розпочало розслідування цих подій.

"Дуже важливо, щоб це шокуюче насильство негайно, ретельно розслідувалося, а злочинці були притягнуті до відповідальності", - сказала Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, закликавши владу ДР Конго зробити усе можливе, щоб це не повторювалося у майбутньому.

Нагадаємо, наприкінці грудня у Демократичній Республіці Конго відбулися президентські вибори. Їхній переможець мав би змінити на цій посаді Джозефа Кабілу, який керує країною від 2001 року і за Конституцією вже не мав права балотуватися. Однак офіційне оголошення результатів було відкладене ЦВК, що породило чутки про можливу фальсифікацію голосів. 

Врешті-решт, результати виборів було оголошено – перемогу на них здобув опозиційний кандидат Фелікс Тшісекеді (38,6%), друге місце також посів опозиціонер Мартін Файулу (34,8%), а кандидат від керівної партії та чинного президента Еммануель Шадарі аж третє (23,8%). Однак після оголошення результатів Файулу звинуватив Тшісекеді у фальсификації голосів, через що в країні розпочалися протести та зіткнення між прихильниками обох опозиційних кандидатів. 

У Конго повстанці напали на українських миротворців

У Конго повстанці напали на українських миротворців

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація