У Франції обезголовили викладача історії через карикатури на Мухаммеда: що відомо про трагедію

У Франції обезголовили викладача історії через карикатури на Мухаммеда: що відомо про трагедію

Фото: Associated Press

Викладач почав отримувати погрози після того, як показав студентам карикатури на пророка Мухммеда.

Станом на ранок, 17 жовтня, поліція затримала дев'ятьох людей у справі про обезголовлення викладача історії та географії в місцевому коледжі у передмісті Парижа. Як відомо, ввечері 16 жовтня йому перерізали горло. Ймовірного нападника - 18 річного хлопця чеченського походження родом з Москви - застрелили під час затримання. 

TСН.ua зібрав усе, що наразі відомо про моторошний інцидент.

Увечері п'ятниці, 16 жовтня, близько 17:00 офіцерів поліції викликали до коледжу у місті Конфлан-Сент-Онорін, що за 27 км від Парижа, через підозрілу особу, що розгулювала неподалік. Там вони виявили тіло обезголовленого викладача історії та географії, пише Le Monde. 

Видання також зазначає, що через кілька хвилин після вбивства у Twitter з'явився допис про напад. Як повідомило джерело в суді, ім'я цього акаунту мало кунью (частину мусульманського імені), а сам користувач називав себе чеченцем. 

Нападник виклав фото обезголовленого викладача (аккаунт вже заблокували) і написав: "Макрон, правитель невірних, я стратив одного з твоїх псів, який посмів принизити Мухаммеда", передає Actu17.

Фото: Associated Press

Далі поліція намагалася зупинити людину, яка погрожувала їм ножем. Після того, як ймовірний нападник відмовився скласти зброю і поводився погрозливо, він був застрелений поліцією у сусідній комуні Ераньї. Перед розстрілом він крикнув "Аллаху Акбар!". На місце, зокрема, прибула вибухотехнічна група через підозру про наявність у жертви жилета з вибухівкою. 

Що передувало нападу

Як пишуть французькі ЗМІ, викладач історії та географії на заняттях 5 жовтня показував студентам карикатури на пророка Мухаммеда з паризької сатиричної газети Charlie Hebdo, розповідаючи про свободу слова. Викладач отримав погрози після того, як почав дискусію "для дебатів" про карикатури, повідомили агентству AP в поліції. Батько одного з учнів подав скаргу на викладача.

Редакція Charlie Hebdo з обуренням відреагувала на обезголовлення викладача на своїй сторінці у Twitter.

"Нетерпимість щойно переступила новий поріг і, схоже, не зупиняється ні перед чим, щоб нав'язати свій жах нашій країні. Тільки рішучість політичної влади і загальна солідарність переможуть цю фашистську ідеологію", - йдеться в повідомленні журналу.

Фото: Associated Press

Ким виявився нападник

Ймовірний нападник - 18-річний хлопець, виходець з Москви. Як пишуть французькі ЗМІ, у нього знайшли документ, що засвідчує особу, в якому вказане російське громадянство і вік - 18 років. Документ свідчить про те, що хлопець чеченського походження. Le Figaro зазначає, що він може бути родичем одного зі студентів.

Як пише російський Telegram-канал Baza, консульство Росії у Франції повідомило, що підозрюваний народився в Москві, в дипмісії підтвердили його вік - 18 років.

Реакція влади

Президент Франції Еммануель Макрон засудив жахливе вбивство викладача і назвав це "ісламістським терористичним нападом", закликавши націю об'єднатися проти екстремізму. 

"Один з наших співвітчизників був убитий сьогодні, тому що він вчив... свободі слова, свободі вірити або не вірити", - сказав Макрон.

Він додав, що напад не повинен розділити Францію, тому що цього хочуть екстремісти. "Ми повинні виступити разом як громадяни", - закликав французький лідер. 

Фото: Associated Press

За даними прокуратури, французький антитерористичний прокурор порушив розслідування у справі про вбивство за підозрою в тероризмі.

Нині поліції затримала ще п'ятьох людей, тож кількість затриманих збільшилася до дев'ятьох осіб. Зокрема, заарештували чотирьох членів сім'ї ймовірного терориста: батьків, його діда та 17-річного брата. Інші затримані - двоє батьків студента коледжу і люди з оточення нападника. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація