Повстанці в ЦАР зажадали, щоб російські найманці покинули їхні території

Повстанці в ЦАР зажадали, щоб російські найманці покинули їхні території

Фото: Reuters

Тим часом у Франції вважають, що Росія не допоможе стабілізувати ситуацію в ЦАР.

Росія за останній час зміцнила свою присутність у Центральноафриканській республіці, але це не допоможе стабілізувати ситуацію в країні.

Про це заявив міністр збройних сил Франції Флоранс Парлі в інтерв'ю тижневику Jeune Afrique, передає Voice Of People Today.

"Росія зміцнює свою присутність в Центральноафриканській Республіці в останні кілька місяців, це правда. Але я не впевнений, що присутність і дії Москви... допоможуть стабілізувати цю країну", - сказав французький міністр.

Тим часом повстанці з мусульманської угруповання "Селека" зажадали від уряду ЦАР, щоб зайняту угрупованням територію залишили урядові війська і російські найманці. Таку заяву зробив польовий командир "Селеки" Абдулаї Іссен. Він дав уряду 48 годин, щоб він виконав його вимоги, і заявив, що присутність росіян в країні стає "все більш небезпечною для демократії" в ЦАР, передає AFP.

Так Іссен відреагував на новий виток кризи в африканській країні. Напередодні зі своєї посади був зміщений голова парламенту ЦАР Карім Мекасуа, який є мусульманином. Президент країни Фостен-Арканжі Туадера - християнин. Перебування обох політиків на своїх посадах повинно було сприяти врегулюванню міжконфесійного конфлікту в країні, який триває з 2013 року.

У МЗС Росії заяву повстанців назвали "фейком", передає РБК.

У грудні 2017 року Росія отримала дозвіл від Ради Безпеки ООН постачати зброю до Центральної Африки. Цього року Москва поставила в ЦАР сотні одиниць зброї та відправила 175 військових інструкторів для підготовки урядових військ.

На початку жовтня стало відомо, що міністерство оборони РФ створить своє представництво при міністерстві національної оборони і відновлення армії ЦАР. Передбачається, що російські військові фахівці будуть допомагати будівництву місцевої армії, вчити центральноафриканських військових експлуатувати, ремонтувати і застосовувати поставлені з Росії озброєння і техніку.

В Африці розстріляли російських журналістів, які розслідували діяльність ПВК Вагнера

В Африці розстріляли російських журналістів, які розслідували діяльність ПВК Вагнера

Нагадаємо, 31 липня в ЦАР миротворці знайшли тіла трьох убитих російських журналістів - Орхана Джемаля, Кирила Радченка та Олександра Расторгуєва. Вони планували відвідати базу на території маєтку Беренго, де, за даними ЗМІ, можуть перебувати найманці ПВК "Вагнер". Загалом же в країні вони знімали документальний фільм про російських найманців.

Журналістів вбили в 23 км від міста Сібю, розстрілявши із засідки, в живих залишився лише їхній водій, який і розповів про те, що трапилося. Центральноафриканске видання Palmares Centrafrique з посиланням на свої джерела повідомило, що трьох російських журналістів викрали і допитали перед вбивством.

Раніше повідомлялося, що активіст групи Pussy Riot і видавець російського інтернет-видання "Медиазона" Петро Верзілов, який вибіг на поле під час фіналу чемпіонату світу з футболу в Росії, увечері 11 вересня потрапив до лікарні у важкому стані. Близькі активіста припускають, що його могли отруїти. 

Згодом Верзілова доправили до клініки у Берліні, де ним займаються місцеві лікарі. За попередніми даними, скоріш за все активіста отруїли

Німецькі лікарі розповіли про стан Верзилова, який, найімовірніше, був отруєний

Німецькі лікарі розповіли про стан Верзилова, який, найімовірніше, був отруєний

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація