У Гонконгу поліція взяла в облогу форпост протестувальників – Політехнічний університет. Як триває штурм і чому ця подія важлива

У Гонконгу поліція взяла в облогу форпост протестувальників – Політехнічний університет. Як триває штурм і чому ця подія важлива

Фото: Associated Press

Останній тиждень протести у Гонконгу сильно загострилися.

Останнім часом тривалі протести у Гонконгу перейшли у доволі жорстку та навіть криваву фазу. Незважаючи на повне відкликання місцевим парламентом скандального законопроєкту про екстрадицію, акції протесту не вщухли, а лише набирають обертів, оскільки досі не виконані низка інших вимог. Активісти продовжують вимагати відставки керівництва уряду Гонконгу та звільнення всіх затриманих під час протестів.

Події у Гонконгу вже тривалий час порівнюють із українським Євромайданом, оскільки протести давно перетворились у вуличні сутички між протестувальниками та правоохоронцями із використанням низки спецзасобів з обох боків. Чи не найгарячішою фазою протестів, які тривають вже понад пів року, став штурм форпосту активістів у Політехнічному університеті. Поліція вночі проти 18 листопада вирішила зачистити університетський кампус, однак отримала серйозну відсіч.

ТСН.ua розповідає, що відбувається наразі в Гонконгу і чому облога університету стала однією із важливих подій за весь час акцій протесту.

Передумови

Тривалі протести у Гонконгу поступово перетворились на рутину для місцевих жителів. Жодних серйозних зрушень у процесі не було – протестувальники продовжували виходити на вулиці, а правоохоронці – їх затримувати.

Однак у листопаді ситуація почала змінюватися. Зокрема, один із активістів отримав вогнепальне поранення у живіт від поліцейського, а також сталася перша смерть безпосередньо під час протестів – 70-річний чоловік загинув після отриманих травм від потрапляння цеглини у голову. До того смертями внаслідок акцій вважались лише самогубства, які вчиняли активісти на знак протесту.

Поступово протестувальники, переважну більшість з яких складає молодь, почали облаштовувати в університетських кампусах свої штаби – зі зброєю, провіантом та іншим. Поліція натомість активно намагається їх зачистити. Зокрема, активісти вже покинули будівлю Китайського університету Гонконгу. У Політехнічному університеті вони облаштували форпост ще у четвер минулого тижня.

Штурм Політеху

Ще в неділю поліція ухвалила рішення про зачистку Політеху і почала поступовий штурм. Він тривав понад 24 години, однак всередині досі лишаються від 100 до 1000 активістів.

Поліція спробувала прорватись до будівлі, однак протестувальники підпалили головний вхід. Вони активно використовують бензинові бомби, коктейлі Молотова, катапульти, а також луки зі стрілами. Зокрема, одного поліцейського було поранено стрілою в ногу. Правоохоронці використовують сльозогінний газ, водомети та стріляють гумовими кулями.

Водночас, самі активісти бояться виходити із будівлі та планують залишатися там до кінця. Причиною цього є те, що всіх протестувальників, які виходять із Політеху, одразу жорстоко затримує поліція. Вранці 18 листопада правоохоронці тимчасово відступили, однак на місці події досі чутно поодинокі вибухи, а вхід до університету продовжує палати.

Фото: ТСН.ua

Чим це загрожує

Головною проблемою є те, що поліція чи не вперше за весь час протестів відкрито пригрозила почати застосовувати бойові патрони. Це може стати причиною набагато жорсткіших сутичок та смертей з обох боків, адже протестувальники можуть захопити зброю поліцейських.

Бійня за Політехнічний університет може стати тією точкою неповернення, коли тривалі протести в Гонконгу перетворяться із жорстоких на криваві, із величезною кількість загиблих. Тоді як тривалі сутички, але без серйозних жертв, викликали занепокоєння у світу, та й самого Китаю, справжнє кровопролиття може спричинити військове втручання, зокрема саме з китайського материка. Це означатиме фактичний кінець протестів у Гонконгу.

Водночас, інтервенція Китаю в Гонконг може призвести до потужних світових санкцій проти них. Саме це наразі утримує китайський уряд від агресивних дій, однак у разі масштабних кривавих сутичок та загибелі багатьох людей Китай, найімовірніше, втрутиться і жорстоко придушить акції.

Поліція Гонконгу бере штурмом будівлю університету, який силоміць захопили активісти

Поліція Гонконгу бере штурмом будівлю університету, який силоміць захопили активісти

Повʼязані теми:

Наступна публікація