У готелях Тунісу приховують від туристів факт розстрілу терористом 40 відпочивальників

У готелях Тунісу приховують від туристів факт розстрілу терористом 40 відпочивальників

Люди несуть квіти на пляж у Тунісі, де терорист розстріляв туристів / Фото: ТСН.ua

Туніс потрапив до списку небезпечних курортів та вже підраховує збитки.

Містечко Сус у Тунісі – дуже популярне у європейських туристів, в тому числі й українців – стало ще одним курортом світу, куди їхати небезпечно. Пляжників у п'ятизірковому готелі там безжально розстріляли просто на березі моря. Число загиблих уже сягає 40: в лікарні від ран померла жінка із Бельгії. Серед поранених – і наша землячка. Але вона вже збирається додому.

Хто винен у трагедії, чому вбивці так легко потрапили у дорогий готель, і, головне, чому так важливо мати власні джерела інформації навіть на відпочинку, йдеться в спеціальному репортажі програми ТСН.Тиждень.

Квіти на пляж п'ятизiркового готелю мiста Сус у Тунісі несуть і місцеві, i туристи. Три дні тому тут холоднокровно вбивали відпочивальників. 40 мертвих і десятки поранених від автоматних куль. Бойовик не шкодував набоїв.

Тут і досі чатує поліція, яка в потрібний час виявилася безсилою. Тепер на вході до готелів, де розстрiляли людей, посилили охорону та нікого зі сторонніх не пускають.

Число загиблих від теракту в Тунісі вже сягає сорока людей

Число загиблих від теракту в Тунісі вже сягає сорока людей

Співробітник сусіднього готелю – єдиний, хто спромігся чітко змалювати картину бійні. Виявляється, убивця дістався на пляж з моря човном. Автомат Калашникова ховав у пляжній парасолі.

"Я бачив усе, здалеку, але бачив. Якийсь чоловік із автоматом почав стріляти в усіх навколо. Потім так само – всередині готелю. Він вийшов повз ресепшн. Ніхто не міг нічого зробити, бо він був озброєний", – згадує свідок Маріо.

Більшість убитих – громадяни Великобританії. Та серед поранених є громадянка України. Дівчину прооперували і її життю уже ніщо не загрожує. Натомість у реанімації лишаються семеро, серед яких четверо балансують між життям і смертю.

Українка, яка пережила напад, вирішила повертатися додому сьогодні. Втім, тепер таких перерваних відпусток у Тунісі безліч. Люди налякані перетворенням туристичної країни на терористично небезпечну.

Родина Гаценків із Сум відлітає сьогодні. Олена каже, що в готелях від туристів приховують інформацію.

"Коли у нас вчора запитали: "Ну, як вам відпочивається?". А я кажу: "Ну, нічого, що тут туристи загинули?". А нам відповідають наші гіди: "А ви що, знаєте?". Тобто у них – це нормальна реакція: "Ви не повинні знати!", – говорить туристка Олена Гаценко.

На пляжі, де загинули люди, вже сьогодні зняли огороджувальну стрічку і замаскували квіти, які б нагадували про трагедію.

Відповідальність за напад узяли на себе бойовики Ісламської держави. Місцеві в розхитуванні ситуації звинувачують Лівію.

За законом Тунісу, пляжі не можуть бути викуплені готелем. Вони – муніципальні, то ж потрапити на них може будь-хто. Місцеві, які живуть за рахунок туристичного бізнесу, переживають, що через такі події зазнають збитків.

Це вже другий терористичний акт у Тунiсi за цей рiк. У березні в країні загинули 19 людей внаслідок атаки на музей Бардо.

Туніс, для якого туристи – це життєво важливий шмат економіки, вже підраховує збитки. Не менші втрати і для світової туристичної індустрії, якій загрожує втрата ще одного популярного курорту. Втім, розстріл туристів – ляпас усій світовій системі безпеці, якій не під силу впоратися з терористичною загрозою.

Кореспондент ТСН Валерія Ковалінська

Повʼязані теми:

Наступна публікація