У Греції музиканта гурту "Перкалаба" засудили до 180 років в'язниці за перевезення мігрантів - ЗМІ

У Греції музиканта гурту "Перкалаба" засудили до 180 років в'язниці за перевезення мігрантів - ЗМІ

Фото: Reuters

У грецьких тюрмах перебуває близько 150 українців, засуджених за схожими обвинуваченнями.

Суд грецького міста Пірей засудив до 180 років в'язниці музиканта івано-франківського гурту "Перкалаба" Сергія Шваюка та його друга Петра Литвинчука. Суд над українцями відбувся 20 липня, обох визнали винними у перевезенні нелегальних мігрантів.

Про це повідомляє Слідство.Інфо із посиланням на перекладачку прокуратури міста Пірей Лідію Костів.

За її словами, чоловіки вчинили порушення одразу за кількома статтями: незаконний перетин кордонів країни Європейського союзу, створення небезпеки для життя людей через перезавантаження яхти і відсутності рятувальних засобів. Також при затриманні у Шваюка та Литвинчука не було документів на керування яхтою.

Грецький адвокат українців Захаріяс Кессес пояснив, що такі великі терміни зумовлені особливостями грецького законодавства. За його словами, окрім Сергія і Петра на яхті були ще 63 нелегальних мігранти.

“При оголошенні вироку за кожного нелегального мігранта можуть додавати 10-15 років. Першопочатково їм загрожувало 630 років за гратами”, – сказав адвокат.

Рідні моряків кажуть, що чоловіки примусово опинилися у цій ситуації і не мали наміру вчиняти злочин. За словами матері Петра Литвинчука, вони поїхали працювати до Туреччини, де їм запропонували бути помічниками капітана на прогулянковій яхті. Але, уже у Туреччині, працедавці змусили українців перевозити на яхті мігрантів. Невідомі озброєні люди навіть  погрожували Литвинчуку і Шваюку фізичною розправою.

Нагадаємо, наразі немає точних даних щодо кількості затриманих і засуджених у Греції українців. Так, у МЗС повідомили про 120 затриманих громадян України, 42 з яких вже отримали вироки на термін від 8 до 25 років. В офісі Уповноваженого з прав людини нарахували майже 200 затриманих. З них 92 отримали вироки, деякі з яких фактично є довічними, оскільки сягають 100-200 років.

У грецькій в'язниці більше сотні українських моряків чекають на звільнення

У грецькій в'язниці більше сотні українських моряків чекають на звільнення

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація