У канадському МЗС готові розірвати угоду про вільну торгівлю з США - Фріланд

У канадському МЗС готові розірвати угоду про вільну торгівлю з США - Фріланд

Фото: Reuters

При цьому вона висловила сподівання, що Канаді та США все ж вдасться дійти компромісу.

Канада краще припинить членство у Північноамериканській угоді про вільну торгівлю (НАФТА), ніж погодиться на переукладення угоди на невигідних їй умовах.

Про це заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, - пише Укрінформ.

“Наш уряд рішуче налаштований отримати вигідну для канадців угоду і ми переконані, що відсутність угоди - це краще, ніж погана угода”, - сказала Фріланд.

При цьому вона висловила сподівання, що Канаді та США все ж вдасться дійти компромісу.

“Однією з визначальних національних характеристик Канади є здатність до компромісів. Ми робимо це як держава і маємо чудову команду переговорників”, - зазначила міністр.

Фріланд також відзначила позитивну атмосферу під час перемовин у Вашингтоні.

“Це вже четвертий тиждень безперервних напружених переговорів. Атмосфера була хорошою. Обидві сторони демонструють прагнення і добру волю, що є дуже позитивним”, - підсумувала глава МЗС Канади.

Нагадаємо, що США та Мексика на початку вересня оголосили про завершення перемовин щодо зони вільної торгівлі та висловили намір до кінця вересня відправити документ на затвердження до парламентів.

Аби залишитися стороною угоди, Канада була вимушена терміново підключатися до перемовин, через що Христя Фріланд навіть скоротила свій візит до Європи, зокрема скасувавши зустрічі у Києві та Парижі.

Нагадаємо, що раніше президент США Дональд Трамп пригрозив накласти високі імпортні мита на виготовлені в Канаді автомобілі, якщо Оттава не пристане на запропоновані США умови вільної торгівлі.

Додамо, що Трамп може розпочати економічну війну не лише із Канадою. Приміром, конфлікт поміж Китаєм та США загострюватиметься, адже адміністрація Трампа хоче отримати мито на китайські товари вартістю 200 млрд доларів. Раніше президент Трамп погрожував застосувати мито практично до всього, що Китай продає Сполученим Штатам. Китайський імпорт товарів та послуг у Сполучені Штати минулого року склав майже 524 мільярди доларів.

Дві найбільші економіки світу замикаються у торговельному суперечці через звинувачення Вашингтона в тому, що Китай використовує спекулятивну тактику, спрямовану на витіснення технологічного панування Сполучених Штатів. Також йдеться і про кіберкрадіжки і вимоги, щоб американські компанії передавали комерційні секрети в обмін на доступ на китайський ринок.

Інвестори також висловили обурення агресивними тарифними діями Трампа і переймаються негативним впливом торговельних чвар між Пекіном та Вашингтоном на глобальне зростання.

Прес-служба Торгового представництва США відмовилася коментувати ймовірне збільшення мита до 25%.

11 липня у США оприлюднили новий список товарів китайського експорту загальною вартістю $ 200 млрд, які будуть обкладені додатковим митом у 10%.

Нагадаємо, раніше США та ЄС домовились не вводити жодних нових мит на імпорт продукції обох сторін на час переговорів щодо торгівлі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація