У Казахстані повністю скасували смертну кару

У Казахстані повністю скасували смертну кару

Фото: pixabay.com

Представник Казахстану підписав документ, спрямований на скасування смертної кари.

Казахстан повністю скасовує смертну кару і приєднується до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Другий Факультативний протокол підписав представник Казахстану в ООН Кайрат Умаров.

Про це повідомляється на сайті Міністерства закордонних справ.

Про саме рішення днем раніше заявив президент Касим-Жомарт Токаєв під час виступу на 75-й ювілейній сесії Генеральної асамблеї ООН. Він наголосив, що Казахстан націлений на реалізацію основоположного права на життя та людську гідність.

Токаєв  зауважив, що "підписання цього міжнародного документа є продовженням курсу на гуманізацію кримінального законодавства".

Зазначимо, що у Казахстані смертну кару як міру покарання застосовували до осіб, які вчинили терористичні злочини, пов'язані з загибеллю людей, або особливо тяжкі злочини, скоєні під час війни. Загалом, від моменту проголошення незалежності Казахстану було виконано 536 смертних вироків. Водночас їх не можна було застосовувати до жінок, неповнолітніх і літніх людей.

Але від 2003 року діяв мораторій на застосування смертної кари і максимальним покарання було довічне позбавлення волі. Втім, як різновид кримінального покарання, смертна кара не була скасована. 

До слова, смертельна кара досі не скасована у Білорусі та Росії.

Нагадаємо, 15 лютого Національна комісія з охорони здоров'я Китаю заборонила хворим з температурою, кашлем та іншими симптомами коронавірусу подорожувати країною на автобусах, поїздах і літаках. Для порушників ввели кримінальне переслідування, покарання передбачає навіть смертну кару.

У яких країнах дозволена смертна кара

У яких країнах дозволена смертна кара

Повʼязані теми:

Наступна публікація