У США заявили, що Китай створив коронавірус в лабораторії: Пекін відповів на звинувачення

У США заявили, що Китай створив коронавірус в лабораторії: Пекін відповів на звинувачення

Фото: Associated Press

Вашингтон звинувачують у пропаганді.

У Китаї розкритикували державного секретаря Сполучених Штатів Майка Помпео про те, що новий коронавірус COVID-19 походить з лабораторії Уханя, пише CNN.

Націоналістичний таблоїд, підконтрольний Комуністичній партії Китаю, назвав слова американця "божевільними" й "повнісінькою й чистісінькою брехнею".

Крім того, минулого тижня речник Міністерства закордонних справ Ген Шуан звинуватив США у неправдивій інформації про пандемію. "У них лише одна мета - спробувати зменшити відповідальність за власні епідемічні заходи, заходи профілактики та контролю та відвернути увагу громадськості", - сказав він

У китайській англомовній газеті Global Times вийшла стаття, у якій Вашингтон звинуватили у "пропагандистській війні". "Поки тривають кампанії президентських виборів у США, адміністрація Трампа впровадила стратегію, спрямовану на те, щоб відвернути увагу від некомпетентності, яку вона виявила у боротьбі з пандемією. Зрозуміло, що їх метою є звинувачення Китаю в пандемії шляхом визначення країни як джерело COVID-19", - йдеться у матеріалі видання.

Зазначається, що видання CNN звернулося до Міністерства закордонних справ Китаю з проханням прокоментувати закиди Помпео, але відповіді не отримало.

Як повідомлялося, в ефірі телеканалу ABC держсекретар Помпео заявив, що "вірус розробили люди, не маю причини їм не вірити". Одразу потому президент Сполучених Штатів Дональд Трамп в чергове закинув Китаю маніпуляцію з вірусом, посилаючись на дані розвідки. На чотирьох сторінках звіту департаменту внутрішньої безпеки зазначається: китайці задовго до того, як вони поінформували ВООЗ про заразність нового вірусу, заборонили експорт захисних засобів – лікарських масок та халатів – і почали їх закупати, доки необхідність це робити не постала перед усім світом.

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Китай зробив усе, аби світ вчасно не дізнався про коронавірус - держсекретар США

Китай зробив усе, аби світ вчасно не дізнався про коронавірус - держсекретар США

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація