У Конгресі США хочуть обмежити військові повноваження Трампа

У Конгресі США хочуть обмежити військові повноваження Трампа

Фото: Associated Press

Палата представників розгляне відповідну резолюцію.

У Палаті представників США буде представлено та розглянуто резолюцію, яка передбачатиме обмеження повноважень президента у військових питаннях.

Про це повідомила у своєму листі спікерка Палати представників Ненсі Пелосі, передає CNN

"Як членів Конгресу, наш перший обов'язок - забезпечити безпеку американського народу. З цієї причини ми стурбовані тим, що адміністрація зробила ці дії без консультацій з Конгресом і без поваги до військових повноважень Конгресу, наданих йому конституцією. На цьому тижні Палата представить і проголосує за резолюцію про військові повноваження, щоб обмежити військові дії президента щодо Ірану. Ця резолюція аналогічна резолюції, представленої сенатором Тімом Кейном в Сенаті. Вона підтверджує давно усталені наглядові обов'язки Конгресу, наказуючи, що, якщо не буде вжито жодних подальших дій Конгресу, військові дії адміністрації щодо Ірану припиняться протягом 30 днів", - йдеться  у листі.

Пелосі також знову нагадала, що вважає вбивство Сулеймані "провокаційним та невідповідним".

Нагадаємо, уночі проти 3 січня США влаштували ракетний обстріл неподалік Міжнародного аеропорту Багдаду - внаслідок нього, зокрема, був убитий командир елітного підрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції Касем Сулеймані.  Після цієї події ситуація на Близькому Сході різко загострилася: в Ірані обіцяють помститися США, влада Іраку засудила операцію, а Держдеп США закликав американців негайно покинути територію Іраку.

Критикують операцію і в США - спікерка Палати представників Конгресу США назвала ракетний удар "невиправданим та провокативним". Своєю чергою, державний секретар США Майк Помпео заявив, що ліквідація іранського генерала зірвала його "неминучу" атаку і врятувала життя американців. "Ризик нічого не робити був величезний", - заявив він. Трамп же звинуватив Сулеймані у тисячах смертей і сказав, що його ненавиділи навіть в самому Ірані.

Сулеймані називали одним із найвпливовіших осіб на Близькому Сході. ТСН.ua розповідає, хто він такий, чому його вбивство викликало такий резонанс у світі і як тепер може спалахнути чергова гаряча війну на Близькому Сході. 4 січня постійний представник Ірану при ООН Маджид Тахтім-Раванчі заявив, що Тегеран помститься за вчинене США вбивство генерала Касема Сулеймані. "Безумовно, Іран не закриє на це очі. Буде помста, Іран відповість так, як вважатиме за потрібне. Час і місце такої відповіді буде визначати Іран", - вказав посол. 

5 січня парламент Іраку проголосував за резолюцію, яка закликає уряд країни припинити будь-яку іноземну військову присутність. Йдеться, зокрема, і про міжнародну коаліцію на чолі зі США. Дональд Трамп пригрозив Іраку санкціями в "разі ворожості" з боку Багдада - таким чином він відреагував на рішення іракського парламенту щодо виведення військ.

Трамп пригрозив ударом по 52 об'єктах в Ірані у разі будь-якої атаки з боку Тегерана

Трамп пригрозив ударом по 52 об'єктах в Ірані у разі будь-якої атаки з боку Тегерана

Повʼязані теми:

Наступна публікація