У Конгресі США звинуватили Асада і Росію у військових злочинах, а ІДІЛ - у геноциді

У Конгресі США звинуватили Асада і Росію у військових злочинах, а ІДІЛ - у геноциді

Фото: Reuters

Конгресмени виступили за створення міжнародного трибуналу з військових злочинів у Сирії.

Комітет Палати представників з іноземних справ Конгресу США прийняв дві резолюції по Сирії.

У першій резолюції містяться звинувачення на адресу президента Сирії Башара Асада і його союзників – Росії та Ірану – у військових злочинах проти мирного населення в Сирії, передає Голос Америки.

В документі йдеться, що режим Асада "широко використовує тортури і згвалтування, голод як засіб ведення війни і здійснює масові вбивства мирних жителів, в тому числі використовуючи хімічну зброю, касетні і бочкові бомби".

У відношенні Росії йдеться, що вона не тільки допомагає Асаду, але "сама порушує міжнародне право, навмисно піддаючи бомбардуванням цивільні об'єкти, такі як пекарні, лікарні, ринки і школи".

Резолюція закликає американського президента Барака Обаму доручити представникові США в ООН підтримати створення міжнародного трибуналу, який буде судити тих, хто скоїв військові злочини і злочини проти людства в Сирії.

У другій резолюції, прийнятій Комітетом, йдеться, що звірства, які здійснюють бойовики ІДІЛ по відношенню до християн, єзидів та інших етнічних і релігійних меншин, є військовими злочинами, злочинами проти людства та геноцидом.

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй в п'ятницю, 26 лютого, одноголосно прийняв резолюцію з вимогою, щоб всі учасники війни в Сирії дотримувалися перемир'я. Режим припинення вогню в Сирії почався опівночі 27 лютого.

Правозахисники зазначили, що з настанням перемир'я кількість загиблих істотно зменшилася, але режим тиші все одно хиткий – сторони конфлікту звинувачують один одного в обстрілах.

Громадянська війна в Сирії почалася в 2011 році і за п'ять років забрала життя понад 270 тисяч осіб. Кілька мільйонів сирійців стали біженцями – найбільша кількість мігрантів з охопленої війною країни прихистили Туреччина і Ліван.

Під час війни більшу територію Сирії захопили бойовики "Ісламського держави" - вони, а також терористи з "Фронту ан-Нусра" не є учасниками перемир'я. Крім того, окремі території знаходяться під контролем військ Башара Асада, опозиції і курдів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація