У Кремлі відмовились коментувати скандальні вибори в Примор’ї

У Кремлі відмовились коментувати скандальні вибори в Примор’ї

Фото: Reuters

Там зазначили, що це не входить до їхніх повноважень.

Кремль не має повноважень давати будь-які оцінки ситуації з виборами губернатора у Примор’ї, де за результатами обробки 97% бюлетенів перемагав кандидат від комуністів Андрій Іщенко, обходячи опонента на 6% голосів, однак в кінцевому результаті раптово програв 1,5% т.в.о. губернатора Андрію Тарасенку.

Про це журналістам розповів прес-секретар президента Дмитро Пєсков, передає ТАСС.

"Кремль не вповноважений оцінювати чистоту виборів, що відбулися. Також чистоту виборів, що відбулися, не повноважні оцінювати жодні інші відомства, крім як Центральна виборча комісія, тому Кремль в своїх оцінках орієнтується винятково на ЦВК", - заявив він.

Нагадаємо, 16 вересня в російському Примор'ї відбувся другий тур губернаторських виборів. Після того, як було оброблено 95% протоколів з виборчих дільниць, стало зрозуміло, що гонку виграє кандидат від КПРФ Андрій Іщенко - він набирав 51,6%. Водночас його суперник від провладної партії "Єдина Росія",  т.в.о. губернатора Андрій Тарасенко - 45,8%.

Однак після оприлюднення цих даних розрив став раптово скорочуватися. Російські ЗМІ помітили, що після оброблення 97,87% протоколів онлайн-табло у ЦВК не оновлювалося близько години. За цей час кількість голосів за Іщенка скоротилася на 5, а за Тарасенка - збільшилася на 13,5 тисячі (за годину кількість оброблених протоколів зросла із 98,77% до 99,03%). Представник путінської політичної сили неочікувано вирвався вперед, а коли було оброблено 99,1%, його рейтинг став недосяжним. У кінцевому результаті він набрав 49,55%, тоді як Іщенко – 48,06%.

Такі результати породили масові звинувачення у фальсифікаціях виборів з боку КПРФ, які вимагають переглянути результати. У ЦВК вже зазначили, що не будуть офіційно оголошувати результати цих виборів, доки не розглянуть всі скарги.

Повʼязані теми:

Наступна публікація