У Кремлі відреагували на кадри, на яких росіяни забили до смерті та розчленували сирійця

У Кремлі відреагували на кадри, на яких росіяни забили до смерті та розчленували сирійця

У Кремлі відреагували на кадри, на яких росіяни забили до смерті та розчленували сирійця

Фото: Новая газета

Найманці входили до "групи Вагнера".

У Кремлі відреагували на фото та відео дворічної давнини, які лише нещодавно з'явилися в інтернеті і на яких четверо чоловіків, серед яких упізнали одного росіянина, із закритими обличчями б'ють кувалдою сирійця, відрізають убитому голову ножем, відрубують лопатою руки, вішають тіло, на якому написали "За ВДВ", за ноги, обливають бензином і спалюють. Усі ці дії супроводжуються схвальними коментарями та жартами.

"Шокувальні фотографії. Вдалося ознайомитися. Це дійсно приголомшлива інформація. Я не знаю, наскільки виправдані висновки, які робляться, будь-які спроби ідентифікувати людей. У будь-якому разі можу сказати, що ми не володіємо жодною інформацією і не маємо жодного стосунку до цих осіб", - заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, якого цитує "КоммерсантЪ".

На запитання журналіста про необхідність розслідування інформації, що з'явилася, прессекретар президента відповів, що рішення залишається за російськими слідчими органами.

"Якщо вони вважатимуть за необхідне, то вони це зроблять", - сказав Пєсков.

Ще два роки тому (тоді з'явилася перша частина відео) інтернет-користувачі припускали, що на відео – росіяни-бійці приватної військової компанії "Вагнер" у Сирії вбивають місцевого жителя або бойовика. На нових відео є кадр, на якому один із чоловіків показує своє обличчя.

Фото: Новая газета
Фото: Новая газета

Журналісти "Нової газети" завдяки сервісу FindClone знайшли його можливу сторінку в соцмережі "ВКонтакте". Також ЗМІ оприлюднило копію паспорта цього чоловіка. Його звати Станіслав Євгенович, прізвище починається на "Д" – журналісти повні дані не оприлюднили. Чоловік дійсно виявився бійцем ПВК "Вагнер". Від 2016 року він займався розвідкою в Сирії. А до того служив у патрульно-постовій службі поліції в Ставропіллі в Росії.

Фото: Новая газета

"Нова газета" пише, що інших учасників відео зможе за бажання встановити офіційне розслідування в Росії. Журналісти готові передати матеріали до прокуратури, Слідчого комітету та МВС. Чоловіки, які є на відеозаписі, зверталися один до одного за позивними "Памір" і "Вовк".

Арабській пресі вдалося встановити особу загиблого, час і місце страти. Як пише Jesr Press, убитий - Мохаммед Таха Ісмаїл Аль-Абдулла, відомий також як Хаммаді Таха Аль-Бута. Він народився 1986 року в Дейр-ез-Зорі. За даними видання, Хаммаді виїхав з Сирії під час війни, але в липні 2017 повернувся (можливо, в арабській пресі допущена помилка, бо відео з'явилося в мережі наприкінці червня). І його мобілізували в резерв армії Башара Асада. Потім дезертирував, але його зловили. Місце страти Jesr Press ідентифікує як родовище Шаїр у сирійській провінції Хомс.

Фото: Новая газета

Нагадаємо, кілька років тому повстанці в Сирії зняли на відео, як вони відрізають голову пілоту гелікоптера провладних збройних сил.

Повʼязані теми:

Наступна публікація