У легендарному Чайнатауні закриваються ресторани через загрозу поширення коронавірусу

У легендарному Чайнатауні закриваються ресторани через загрозу поширення коронавірусу

Фото: Associated Press

Нью-Йорк лідирує за кількістю інфікованих у США.

Кількість хворих на коронавірусну інфекцію у світі досягла позначки в 100 тисяч. Жертв вірусу вже 3,5 тисячі, натомість успішно одужали майже 60 тисяч осіб, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Недуга дісталася 98 країн, найскладніша ситуація зараз в Ірані – там не можуть стримати спалаху, за добу більше тисячі нових випадків. В Італії скасували традиційну недільну проповідь Папи Римського – замість виступити з вікна, понтифік запише відеозвернення. А от у Сполучених Штатах зафіксовані випадки захворювання серед учасників міжнародної конференції у Вашингтоні, що відбулася на початку березня. Її відвідали майже 18 тисяч людей, а серед почесних гостей були віце-президент та держсекретар.

Кількість інфікованих коронавірусом американців зростає: як у США готуються до епідемії

Кількість інфікованих коронавірусом американців зростає: як у США готуються до епідемії

Найбільше випадків у США зафіксовано в Нью-Йорку. Там розташовано й найвідоміший китайський квартал у світі – Чайнатаун. Ресторани в цьому районі майже порожні – прибутки власників скоротилися майже на третину, дехто не витримує і закриває заклади до кращих часів. У Чайнатауні легко забути, що це серце Америки: азіатські обличчя, вивіски китайською. Зазвичай тут у будь-який сезон достатньо туристів, але зараз є лише місцеві. "В Азії маска в сезон грипу – це нормально, аби нікому не передати своєї застуди", - кажуть вони. Однак спроба надягти маску в ресторані одразу коштувала власниці закладу Мей кількох клієнтів: вони заходили і одразу виходили: "Більшість азійців зараз це непокоїть, вони відчувають, що їх дискримінуватимуть через маску. Навіть якщо ми цього не показуємо – ми боїмося цього".

За добу кількість хворих у штаті Нью-Йорк збільшилася вдвічі – до 44. Навіть у метро розповідають перед прибуттям потягу, як треба мити руки: ретельно, з милом, принаймні по 20 секунд. "Ми все ще і гадки не маємо, як швидко країною шириться вірус, скільки в Штатах насправді хворих. Ми все ще не знаємо, наскільки заразний вірус чи наскільки смертельний", - зізнається директор центру з протидії розповсюдження хвороб Том Фріден.

Про всяк випадок розмітати все з полиць в Сполучених Штатах – ознака не паніки, а звичної тактики розбиратися з будь-якою халепою: морозом, буревієм, епідемією. Противірусні препарати, серветки, препарати для покращення імунітету нині не встигають підвозити в аптеки. Офіційна державна рекомендація людям похилого віку і тим, хто має хронічні захворювання – не ходити на церковні служби чи до переповнених магазинів, уникати місць скупчення людей, бо ці категорії громадян для вірусу - найвразливіші.

Фото: ТСН.ua
Фото: ТСН.ua

Нагадаємо, спалах коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Кореспондентка ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація