У Малайзії за фейкові новини будуть саджати у в'язницю на термін до 6 років

У Малайзії за фейкові новини будуть саджати у в'язницю на термін до 6 років

Фото: Reuters

Дія закону поширюється і на іноземців, які брешуть про Малайзію або її громадян.

У Малайзії парламент прийняв закон, який запроваджує кримінальну відповідальність за поширення фейкових новин.

Про це повідомляє Reuters.

Згідно з новим законом, за фейкові новини передбачено покарання у вигляді штрафу розміром до 123 тис. доларів або тюремне ув'язнення терміном до шести років (у початковому варіанті закону було 10 років).

Закон позначає фейкові новини як "новини, інформацію, дані та відомості, які є частково або повністю брехливими". Він включає в себе тексти, відео та аудіозаписи. Під його дію потрапляють електронні видання та соціальні мережі, які поширюють подібні новини. Закон поширюється на порушників і за межами Малайзії, якщо фейки стосуються самої країни або її громадян.

Противники закону  заявляють, що він порушує принципи свободи слова. Вони вважають, що його спеціально прийняли напередодні парламентських виборів, які мають відбутися у найближчі кілька місяців.

У свою чергу уряд стверджує, що закон націлений на те, щоб захистити суспільство від фейкових новин і він не буде порушувати свободу слова. Всі справи за антифейковим законом будуть розглядати спеціалізовані незалежні суди.

Нагадаємо, раніше Папа Римський Франциск розкритикував журналістів, які драматизують старі скандали і роблять новини із сенсацій, заявляючи, що це "дуже серйозний гріх". Папа Франциск заявив представникам католицьких ЗМІ, що журналісти виконують одне з фундаментальних завдань в демократичних суспільствах. При цьому Папа Римський нагадав їм про необхідність надавати точну і повну інформацію, уникаючи одностороннього підходу. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація