У Молдові депутати вимагають пояснень від прем'єра, який написав Порошенку листа про санкції

У Молдові депутати вимагають пояснень від прем'єра, який написав Порошенку листа про санкції

Фото: Associated Press

Парламентарі обурені його діями.

Група депутатів парламенту Молдови вимагає від прем'єр-міністра країни Павла Філіпа прозвітувати про його лист до президента України Петра Порошенка – у ньому він просив зняти санкції із Молдовського металургійного заводу у невизнаному Придністров’ї, і його прохання виконали.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Так, в офіційному зверненні вісьмох молдовських парламентарів, зареєстрованому 3 травня, йдеться: "Який юридичний режим "ММЗ", відповідно до законодавства Молдови, що гарантує виведення заводу з-під санкцій країни, що воює? Якою є політика уряду [Молдови – ред.] щодо економічних агентів із сепаратистського регіону, що акумулює астрономічні борги близько 7 мільярдів доларів в акціонерному товаристві, у якому уряд Республіки Молдова є міноритарним акціонером, тобто вирішує не захищати інтереси [держави – ред]?".

Також депутати попросили розібратися із тим, хто є бенефіціаром фірми Novastal prim, яка постачала український брухт на металургійний завод тоді, коли він перебував під санкціями.

Своєю чергою очільник найбільшої опозиційної партії Молдови Андрей Нестасе заявив, що "хотів би побачити реакцію європейських інституцій на оприлюднені в розслідуванні факти щодо ролі прем’єр-міністра Молдови Філіпа в знятті санкцій щодо "ММЗ".

Нагадаємо, Україна зняла санкції з Молдавського металургійного заводу (ММЗ), розташованого у придністровському місті Рибниця. Як заявляють розслідувачі програми "Схеми", це сталось після того, як прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп надіслав відповідне прохання до президента України Петра Порошенка. Окрім цього, за інформацією журналістів, протягом останніх років контроль за постачанням українського брухту на ММЗ перейшов до найбільшого молдовського бізнесмена Влада Плахотнюка. Він має вплив на частину уряду Молдови, зокрема прем'єра, а також підкреслював свої добрі стосунки з Порошенком.

Повʼязані теми:

Наступна публікація