У МЗС Угорщини розкритикували український закон про мову та сподіваються на Зеленського

У МЗС Угорщини розкритикували український закон про мову та сподіваються на Зеленського

Фото: МЗС Угорщини

Там вважають, що політика Порошенка була "антиугорською".

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто вважає "неприйнятним" ухвалений 25 квітня Верховною радою закон про мову.

Про це повідомляє місцеве видання Mandiner.

Сійярто стверджує, що український закон про мову порушує права угорської меншини та втілює бачення президента Петра Порошенка, який, за словами міністра, просував "антиугорську політику".

"Однак українські виборці переважною більшістю вибрали іншого президента, Володимира Зеленського, і покінчили з ерою Порошенка" - сказав Сійярто.

"Ми сподіваємося, що на основі взаємної поваги і бажання знайти рішення ми зможемо прояснити ситуацію з законами, що зачіпають права угорської громади, з новим, обраним переважною більшістю президентом", - додав він.

Сійярто зазначив, що перші заяви Зеленського дають привід для надії. "Наша мета повернути дружбу між Угорщиною і Україною , і результати останніх  президентських виборів в Україні дають нам деяку надію", - сказав угорський міністр.

Як повідомлялося, парламент України ухвалив законопроект про українську мову. Рішення підтримали 278 народних депутатів. Очікується, що після підписання документу президентом буде створено Інститут уповноваженого із захисту державної мови. Відповідальність за порушення норм закону також передбачена. Втім автори документи запевняють, що всі страшилки про мовний закон, - це неправда. За ґрати нікого не саджатимуть, штрафи відклали на три роки. Передбачили безкоштовні курси української для дорослих. Найбільш пильним око закону про мову буде до посадовців та публічної сфери. 

Щойно ухвалений закон відразу заблокували представники опозиції постановою про порушення регламенту. Це незначна та тимчасова перепона, але, якщо у парламенті не встигнуть проголосувати проти неї, закон про мову може потрапити на підпис вже до наступного президента. Він до речі вже пообіцяв переглянути ухвалений закон про українську мову на дотримання Конституції та відповідності інтересів усіх громадян України.

Зеленський пообіцяв вивчити закон про мову і реагувати в інтересах громадян

Зеленський пообіцяв вивчити закон про мову і реагувати в інтересах громадян

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація