У МЗС України заявили, що розуміють вихід США із Ради ООН з прав людини

У МЗС України заявили, що розуміють вихід США із Ради ООН з прав людини

Фото: УНІАН

Україна неодноразово заявляла, в тому числі й у рамках свого непостійного членства у Раді Безпеки, що поділяє думку про важливість врахування компонента прав людини у всіх напрямах роботи Організації.

Україна розуміє занепокоєння США щодо ефективності роботи Ради ООН з прав людини, разом з тим наша держава планує працювати над реформуванням органу.

Про це йдеться в коментарі заступника міністра закордонних справ України Сергія Кислиці щодо Ради ООН з прав людини, оприлюдненому прес-службою МЗС.

“Ми розуміємо позицію Сполучених Штатів Америки та їхнє занепокоєння щодо ефективності роботи РПЛ. Рішення США щодо дострокового припинення членства у Раді не стало несподіванкою. Більше року тому Сполучені Штати на одному із засідань Ради Безпеки ООН заявили про негативні тенденції у роботі ООН на напрямку захисту прав людини”, - зазначається в коментарі.

США залишають Раду ООН з прав людини

США залишають Раду ООН з прав людини

Україна неодноразово заявляла, в тому числі й у рамках свого непостійного членства у Раді Безпеки, що поділяє думку про важливість врахування компонента прав людини у всіх напрямах роботи Організації. “Ми бачимо безпосередній зв'язок між питаннями прав людини та безпекою у світі в широкому розумінні. Отже, не може не викликати занепокоєння фактичне усунення правозахисної тематики з майданчика ООН у Нью-Йорку - як ідеологічно так і фізично. Адже таке розділення переводить права людини з практичної в академічну площину та загрожує маргіналізацією самої концепції прав людини”, - наголосив він.

За словами заступника міністра, Україна брала безпосередню та активну участь у створенні Ради ООН з прав людини у 2006 році та від початку входила до її складу протягом двох послідовних каденцій у 2006 – 2008 та 2008-2011 роках. Цього року наша держава знову набула членства в цьому допоміжному органі ГА ООН.

“Розуміючи та об’єктивно оцінюючи існуючі проблеми та недоліки у її роботі, маємо намір працювати над реформуванням Ради. Безумовно, для нашої держави РПЛ також залишатиметься ще одним майданчиком для захисту прав українців, які потерпають від злочинних дій Російської Федерації внаслідок її агресії проти нашої держави та окупації Криму й частини територій Донецької та Луганської областей”, - зауважив він.

«Рада ООН з прав людини й надалі залишатиметься ключовим допоміжним органом Генеральної Асамблеї ООН та її Третього комітету, а, отже, її роботу ми будемо в тому числі оцінювати через призму її здатності виконувати резолюції ГА ООН 71/205 та 72/190 щодо ситуації з правами людини у тимчасово окупованій АР Крим та місті Севастополь», - додав представник українського дипломатичного відомства.

“На жаль, вимушені констатувати, що сьогодні Рада ООН з прав людини перебуває у складній ситуації, якщо не сказати у кризі”, - визнав Кислиця.

Нагадаємо, що Сполучені Штати можуть втратити значення країни, яка завжди була лідером з дотримання і підтримки. Про це повідомили у прес-центрі Служби ЄС з зовнішніх справ і політики безпеки. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація