У НАТО визнали агресивні дії Росії однією з основних загроз Альянсу

У НАТО визнали агресивні дії Росії однією з основних загроз Альянсу

Фото: Associated Press

Серед інших загроз - міжнародні конфлікти, міграція, кібератаки і гібридні напади.

Агресивні дії Росії й міжнародний тероризм залишаються серйозними і головними загрозами безпеці країн-членів НАТО. При цьому Альянс готовий до співпраці з Росією. 

Про це йдеться в підсумковій заяві, яку ухвалили 4 грудня на саміті Альянсу в Лондоні.

"Агресивні дії Росії є загрозою євроатлантичної безпеки, тероризм у всіх його формах становить постійну небезпеку для всіх нас", - сказано в заяві.

Серед другорядних загроз перераховані міжнародні конфлікти, міграція, кібератаки і гібридні нападу. Також наголошується, що зростання впливу Китаю в НАТО вважають не лише можливістю для поглиблення співпраці, а й проблемою. Члени Альянсу висловили намір і надалі вживати заходів щодо захисту своїх кордонів і зниження ядерної загрози з боку Москви.

"Ми вживаємо заходи і будемо надалі помірковано та відповідально вживати заходів у відповідь на розгортання Росією нових ракет середньої дальності, які призвели до припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) і створюють значні ризики для євроатлантичної безпеки", - йдеться в документі.

При цьому в Альянсі підкреслюють, що відкриті для діалогу з російською стороною за умови, що "дії Росії роблять це можливим". За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, Москва залишається найбільшим союзником Альянсу і в блоці зацікавлені в поліпшенні діалогу з РФ.

"Ми віддані сильному стримуванню та обороні, залишаючись при цьому відкритими до повноцінного діалогу з Росією. Я і НАТО віримо в діалог, він потрібен, щоб була транспарентність, аби не було небезпечних інцидентів", - сказав він.

Нагадаємо, 3 грудня на саміті в Лондоні американський президент Дональд Трамп, коментуючи свої погляди на відносини НАТО з Росією, заявив, що Сполучені Штати добре ладнають із російською стороною. Він вважає, що хороших відносин між обома країнами хочуть і росіяни. А також додав, що РФ прагне укласти нову угоду, яка стосується контролю над озброєннями і ядерною зброєю, до угоди нібито хоче долучитися і Китай.

Дискусії щодо Росії і тероризму: що обговорюють на конференції НАТО у Британії

Дискусії щодо Росії і тероризму: що обговорюють на конференції НАТО у Британії

Повʼязані теми:

Наступна публікація