У Нідерландах висаджують соняхи з Донбасу на згадку про загиблих у катастрофі МН17

У Нідерландах висаджують соняхи з Донбасу на згадку про загиблих у катастрофі МН17

Рідні загиблих чекають на визнання провини і Росією, і Україною.

У розслідуванні авіакатастрофи MH17 з'явилися нові свідки. У міжнародній слідчій комісії переконані: це  допоможе значно просунутися у пошуку та покаранні винних за збитий над Донбасом Boeing, йдеться у ТСН.16:45.

Сьогодні, у п'яті роковини трагедії, світ вшановує жертв. У Сіднеї перед російським посольством родичі загиблих повісили чорні картки з іменами усіх 298 пасажирів та членів екіпажу. Вимагають у Москви визнати свою вину та допомогти слідчим до кінця довести справу і покарати причетних до трагедії.

Наразі вдалося довести: Boeing МН17 збили з російського ракетно-зенітного комплексу "Бук", який на український Схід доправили із міста Курськ.

У Нідерландах, які втратили найбільше своїх громадян, поминальні заходи почалися ще відучора. На спомин про загиблих там уже традиційно висаджують соняхи.

Напередодні п'ятої річниці катастрофи МН17 у голландському Хільверсюмі не по-літньому похмура погода. На дворі церкви священник і бургомістр на колінах, мовчки, висаджують соняшники.

У розслідуванні справи авіакатастрофи MH-17 з'явилися нові свідки

У розслідуванні справи авіакатастрофи MH-17 з'явилися нові свідки

Яскраво-жовті квіти виростили з донбаського насіння — з поля, на яке впали уламки збитого лайнера. П'ять років тому в небі над Донбасом загинули п'ятнадцять жителів цього міста.

"Через п'ять років - ми все ще переповнені смутком", - каже мер міста Пітер Броертьес.

Порятунком для загалом не дуже релігійного Хільверсюма стала місцева церква. Тут завжди на видному місці книга скорботи. Пастор Юліус Дрезме запалює п'ятнадцять свічок.

"Так багато було людей, які намагалися хоч щось зробити. А ще було дуже багато соняшників, як нагадування про місце трагедії", - розповідає пастор.

Від тих пір соняшники з'явилися не тільки перед церквою, а й на перехрестях, перед вокзалом, нарешті в самому центрі міста перед ратушою. Тут же і монумент - теж соняшники.

Томас Схансман батько вісімнадцятирічного Квінна. Це йому журналіст передав насіння соняшників, які тепер заполонили Хільверсум.

Томас вже кілька років живе в Нью-Йорку. Щоліта в липні він приїжджає сюди. З-за океану він продовжує стежити за ходом розслідування катастрофи. А ще чекає, коли і Україна, і Росія визнають відповідальність за трагедію.

"Обидві країни несуть відповідальність за МН17. Хоча просити уряд України визнати відповідальність за те, що не закрили повітряний простір, не має нічого спільного з відповідальністю росіян за вбивство 298 людей. Але ці дві речі для мене важливі сьогодні, через п'ять років", - наголошує Томас Схансман.

Тут добре знають останні новини, пов'язані з розслідуванням катастрофи. Пошуки відповідальних веде об'єднана слідча група, яка вже пред'явила перші обвинувачення.

Поки список лише з чотирьох імен - троє колишніх російських силовиків, один бойовик угрупування "ДНР". Жодного високопоставленого чиновника. Родичі жертв, які у червні збиралися послухати слідчих, переконані - за трагедію несе відповідальність найвище керівництво Росії. Нові імена можуть з`явитися вже наступної весни, коли в Гаазі стартує судовий процес.

Мало у кого в місті викликає сумнів офіційна версія слідства: малайзійський Boeing був збитий ракетою з російської установки "Бук". Тепер, крім визнання політичної відповідальності, тут очікують справедливості. І обіцяють зберігати пам'ять про п'ятнадцятьох загиблих жителів Хільверсума. Спонтанна ідея вирощувати соняшники переросла в традицію. А сама квітка стала чи не найбільш упізнаваним символом міста.

Кореспондент "Радіо Свобода" Григорій Жигалов

Як повідомлялося, об’єднана слідча група офіційно висунула звинувачення у збитті рейсу MH17 над Донбасом одному із лідерів бойовиків на сході України Ігорю Гіркіну (Стрелкову), українцю, який воював за "ДНР", Леоніду Харченку ("Кріт"), російському генералу Сергію Дубинському ("Хмурий") та полковнику РФ Олегу Пулатову ("Гюрза"). ТСН.ua зібрав ключові тези із виступу слідчих у найбільш резонансній авіакатастрофі останніх років.

Пізніше у РФ з'явилася перша реакція на нові результати розслідування катастрофи MH17.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в зоні збройного протистояння на сході України був збитий Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Трагедія сталася на сході Донецької області в районі села Грабово, розташованого неподалік від Тореза. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. 

Розслідування показало, що Boeing був збитий ракетою серії 9М38, використовуваною в зенітно-ракетний комплекс "Бук". Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії "Бук" були виявлені під час розтину тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК "Бук" прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ на білому тягачі марки Volvo.

Висновки МСГ фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat - експертно-журналістської організації, що займається незалежними розслідуваннями з відкритих джерел.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація