У Нідерландах заарештували наркобарона Це Чі Лопа, якого називають азійським Ель Чапо

У Нідерландах заарештували наркобарона Це Чі Лопа, якого називають азійським Ель Чапо

Фото: Associated Press

Ймовірного голову синдикату "Сем Гор" затримали 24 січня в аеропорту Амстердама.

Інтерпол розшукував Це Чі Лопа у всьому світі від 2019 року. Тепер арештованого екстрадують до Австралії, де його підозрюють як мінімум в 13 великих поставок наркотиків.

Про це повідомляє Vice.

Офіційні оголошення Це Чі Лопу поки не висунуті. Однак, за даними Управління ООН з наркотиків і злочинності, його картель заробляє на торгівлі забороненими речовинами щорічно від 8 до 17 млрд доларів.

"Сем Гор" (Sam Gor) - найбільший синдикат у Азії, вважають в правоохоронних органах, а сам Це Чі Лоп, ймовірно, - фігура рівня Хоакіна Гусмана (Ель Чапо) і Пабло Ескобара. Правда, на відміну від латиноамериканських злоЧінців, китайський наркобарон уникав публічності.

Проте вдалося скласти приблизну біографію Це Чі Лопа. Він народився в Південному Китаї 1953 року і став злочинцем ще у підлітковому віці спочатку в провінції Гуандун, а потім в Гонконзі.

1988 року Це Чі Лоп емігрував до Канади і отримав громадянство цієї країни. Там він зайнявся контрабандою героїну з Таїланду, М'янми і Лаосу до Північної Америки. Десять років по тому він вперше постав перед судом Нью-Йорка через торгівлю наркотиками.

Злочинця засудили на дев'ять років і звільнили достроково 2006 року. Після цього Це Чі Лоп повернувся в Азію і побудував свій наркобізнес постачання метамфетаміну, екстазі та героїну до Австралії, Японії і країн Південно-Східної Азії.

Це Чі Лоп впровадив новаторську практику гарантованого постачання: якщо партію наркотиків вилучала поліція, картель безкоштовно надсилав клієнту нову або повертав гроші. Схема принесла синдикату успіх серед покупців, однак призвела до того, що поліції вдалося вистежити його голову.

 2016 року правоохоронці виявили, що Це Чі Лоп відповідальний майже за всю наркоторгівлю в Австралії. Він об'єднав злочинні угруповання у всій Азії і взяв під контроль майже весь бізнес в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Незважаючи на свою славу, Це Чі Лоп намагався вести непримітний спосіб життя, уникати конфліктів, збройних зіткнень, явних правопорушень і надмірної витрати грошей. Виняток становили перельоти приватними літаками і щорічні вечірки на п’ятизіркових курортах з нагоди дня народження керівника Sam Gor.

Нагадуємо, що у Київській області ліквідували нарколабораторію, в якій щомісяця виготовляли близько 150 кілограмів "зілля".  

Повʼязані теми:

Наступна публікація