У Німеччині всерйоз заговорили про зняття санкцій з Росії

У Німеччині всерйоз заговорили про зняття санкцій з Росії

Фото: Reuters

Передумовою цього називають провал мінського мирного процесу.

Безпеку на сході України та підготовку місцевих виборів обговорюють сьогодні міністри закордонних справ України, Франції, Німеччини та Росії. Чергова зустріч у нормандському форматі завершилася у Берліні, йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

Першими на віллу Борзіг прибули глави МЗС України і Росії і віч-на-віч поговорили з главою МЗС Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайером. І поки чекали французького міністра закордонних справ Жана-Марка Ейро, російський міністр Сергій Лавров виходив на подвір'я вілли на перекур.

Як тільки французський учасник приїхав, міністри вийшли на спільне фото. Господар заходу перед початком переговорів активно щось говорив французському колезі , а Сергій Лавров і Павло Клімкін в цей час теж обмінялися кількома фразами.

Чергова зустріч у Нормандському форматі завершилася у Берліні

Чергова зустріч у Нормандському форматі завершилася у Берліні

Головні теми сьогодні – це безпекова ситуація на окупованих територіях Донбасу та можливість проведення там місцевих виборів. І як заявив Шиайнмайер, втілення мінського процесу відбувається зі швидкістю равлика і так залишатися не повинно.

"Пошук політичного рішення майже зупинився. Так не може залишатися, бо кожна безрезультатна розмова ставить під сумнів легітимність мінських домосленостей і несе небезпеку, що конфлікт знову спалахне", - заявив німець.

Щоби місцеві вибори можна було провести, потрібен принаймні проект закону про вибори і концепція безпеки під час їх проведення, сказав головний дипломат Німеччини. Україна наполягає на відправленні на Донбас поліцейської місіі ОБСЄ. Натомість у Берліні кажуть, що 54 країни-члени ОБСЄ не відправлять багатотисячну місію спостерігачів в регіон, де тривають активні бойові дії. Така місія може фіксувати лише встановлене перемир'я.

"Є механізми і правила, які треба виконувати. Якщо є порушення, наприклад, під час передвиборчої кампанії, порушення концепції безпеки, це також означає, що вибори не можуть бути дійсними", - вважає експерт Німецької ради зовнішньої політики Вільфрід Їльґе.

Політологи кажуть, що крах мінського процесу може призвести до зняття санкцій з Росії. Бо досі продовження антиросійських санкцій були чітко прив'язані до повної реалізації мінських домовленостей. Але сьогодні на переговорах тема санкцій проти Росії не згадувалася в порядку денному.

Попередня зустріч у такому форматі відбулася 4 березня 2016 року в Парижі. Незважаючи на заяви французького міністра про те, що вибори на Донбасі мають бути проведені до кінця липня, насправді ніяких домовленостей тоді досягти не вдалося. Український дипломат Павло Клімкін попросив не зважати на "різні інтерпретації", наголосивши, що позиція України - спочатку безпека. Чого Україні поки ніхто не гарантує.

Кореспондент ТСН Наталія Фібріг

Повʼязані теми:

Наступна публікація