У Німеччині заявили, що давно не вважають Путіна партнером

У Німеччині заявили, що давно не вважають Путіна партнером

Фото: Reuters

За словами міністра оборони країни, російський президент постійно робить провокації та розпалює конфлікти.

Президент Росії Володимир Путін вже давно не є партнером Заходу.

Про це заявила міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн, коментуючи результати виборів у РФ, на яких чинного главу держави знову оголосили переможцем, пише Bild.

"Путін вже давно не є партнером. Те, що робить Путін, це постійна провокація, розпалювання конфліктів і дестабілізація", - сказала міністр, зазначивши, що російського лідера поки що не називають противником, адже "це може зачинити двері" перед РФ.

Водночас чиновниця заперечила, що останні напади Росії на Захід можна назвати "війною". "Це буде мати абсолютні наслідки, якщо ми заявимо це як федеральний уряд", - сказала фон дер Ляєн.

Окремо вона також торкнулась теми отруєння колишнього агента Сергія Скрипаля у Великій Британії.

"Усі висновки, представлені британцями, вказують на Росію", - резюмувала очільниця Міноборони Німеччини.

Нагадаємо, 5 березня BBC повідомила, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався до поліції із заявою про те, що побоюється за своє життя. Дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер 2006 року в результаті отруєння полонієм.

Сергій Скрипаль до 1999 року служив у Головному розвідувальному управлінні РФ, після чого вийшов на пенсію у званні полковника. 2004-го його затримали за підозрою в шпигунстві на користь Великої Британії і через два роки засудили до 13 років позбавлення волі. Скрипаль був визнаний винним у тому, що від 1995-го передавав Секретній розвідувальній службі Великої Британії дані про співробітників російської розвідки, які працювали під прикриттям в Європі.

2010 року Скрипаль та ще троє засуджених у Росії були помилувані, після чого їх обміняли на десятьох агентів російської розвідки, розкритих у США. Після обміну Сергій Скрипаль став жити у Великій Британії. 

Через отруєння Скрипаля 14 березня прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила про висилку з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова у країну. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація