У Німеччині знайшли можливого спільника підозрюваного в гучному вбивстві чеченського командира - ЗМІ

У Німеччині знайшли можливого спільника підозрюваного в гучному вбивстві чеченського командира - ЗМІ

Фото: ТСН

В участі у підготовці злочину підозрюють російського громадянина Романа Д. із Санкт-Петербурга.

Федеральна прокуратура Німеччини і Федеральне відомство з кримінальних справ вийшли на слід другого росіянина, який може бути причетним до вбивства в Берліні колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі.

Як пише в п'ятницю, 26 червня, журнал Der Spiegel, німецькі силові відомства підозрюють в участі у підготовці злочину російського громадянина Романа Д. із Санкт-Петербурга. Втім, слідство вважає, що це несправжнє ім'я.

За даними видання, 3 серпня 2019 року підозрюваний приїхав з Білорусі до Польщі на автомобілі Infinity Q50. Він не викликав підозр у прикордонників. У заявці на отримання шенгенської візи Роман Д. вказав, що працює в тій самій петербурзькій фірмі "Руст", що і затриманий обвинувачений у цій справі Вадим Красиков. Ця компанія практично не має обігу, зауважує видання.

Крім того, двоє росіян в один день подали документи на отримання закордонного паспорта і на візу.

Ще один збіг - згідно з даними мобільних телефонів, обвинувачений Красиков і підозрюваний Роман Д. за кілька місяців до нападу були в підмосковному Оріхові-Зуєві, де тренуються спеціальні сили ФСБ. Якою саме була роль Романа Д. в підготовці нападу на Хангошвілі в берлінському парку Малий Тіргартен - поки що незрозуміло, пише Der Spiegel у статті "Слід другої людини веде в Росію".

Як повідомлялося, Німеччина звинувачує російську владу в замовному вбивстві. Федеральна прокуратура країни вважає, що вбивство колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі минулого літа у Берліні, найімовірніше, було скоєне на доручення Москви. 

Раніше Міністерство закордонних справ Німеччини оголосило двох працівників посольства Росії в Берліні особами нон ґрата

Нагадаємо також, що Генеральна прокуратура Німеччини висунула звинувачення щодо громадянина Росії у справі про вбивство Хангошвілі. За даними німецьких слідчих, кілер під'їхав до жертви на велосипеді, зробив постріл у спину, потім два у голову, а тоді швидко поїхав. Втім, зникнути йому не вдалося. Група підлітків побачила, як він намагався втопити велосипед та сумку зі зброєю, тож поліція затримала ймовірного вбивцю.

Його справжнє ім'я Вадим Красіков. Колишній офіцер-спецпризначенець, фігурант кількох резонансних вбивств нині перебуває у берлінській тюрмі і зі слідством не співпрацює. Говорить лише з російськими дипломатами. Розслідування триває майже рік і нині Федеральна прокуратура Німеччини висуває обвинувачення проти російського уряду. Замовлення на вбивство, на думку слідчих, Красіков прийняв або з фінансових міркувань, або поділяючи мотив замовників ліквідувати політичного супротивника. 

Німецькі слідчі вважають, що вбивство Хангошвілі було скоєне на доручення Москви

Німецькі слідчі вважають, що вбивство Хангошвілі було скоєне на доручення Москви

Повʼязані теми:

Наступна публікація