У Пакистані пасажирський літак під час посадки впав на житловий квартал: що відомо про авіатрощу

У Пакистані пасажирський літак під час посадки впав на житловий квартал: що відомо про авіатрощу

Фото: Associated Press

За останніми даними, в аварії у місті Карачі вижило кілька людей.

22 травня у Пакистані розбився літак. Airbus A320 виконував внутрішній рейс. Під час спроби посадити літак сталася аварія - повітряне судно впало на житловий квартал.

ТСН.ua зібрав те, що відомо про авіатрощу.

Що відомо про рейс

Лайнер Airbus A320 рейсу PK-8303 Пакистанських Міжнародних авіаліній виконував внутрішній переліт з міста Лахора до аеропорту "Джинна" в місті Карачі. Він мав приземлитися о 14:30 за місцевим часом. На борту було близько сотні людей. Скільки точно - поки що незрозуміло. Представник авіаліній Абдулла Хафіз сказав, що на борту літака перебували 91 пасажир і семеро членів екіпажу. Водночас представник авіаційного управління країни заявив, що кількість членів екіпажу на борту становила восьмеро людей, передає AFP. Телеканал GEO опублікував список людей, які перебували на борту: у ньому 85 пасажирів і 12 членів екіпажу. Літак виконував рейси уже 15 років.

Фото: ТСН.ua
Фото: ТСН.ua

Аварія 

Катастрофа сталася майже наприкінці запланованого півторагодинного польоту. Airbus A320 йшов на посадку, але потім знову піднявся. Після цього зв'язок з ним був втрачений. Під час чергової спроби приземлення літак впав на густонаселений жилий квартал - пролунав вибух і зайнялася пожежа. За словами мера міста Карачі, внаслідок катастрофи зруйновано щонайменше п'ять-шість будинків.

Міністр внутрішніх справ Іджаз Ахмад Шах повідомив, що у літаку виникла технічна несправність. Пілоти перед катастрофою подали сигнал лиха і повідомили, що в них відмовив двигун. Окрім цього, повідомляється, що диспетчери повідомили пілотам, що для них доступні дві злітно-посадочні смуги. У відповідь пілоти повідомили авіадиспетчерів про проблему з шасі.

На місці події вже знайшли чорну скриньку. Точні причини аварії поки що невідомі.

Жертви та вижилі 

Спочатку мер міста Карачі сказав, що на борту ніхто не вижив. Але згодом стало відомо, що вижилі на борту все ж таки є. За словами Саїда Насира Хуссейна Шаха, міністра інформації в провінції Сінд, де розташовані Карачі, щонайменше два пасажири вижили в аварії. У заяві Міністерство охорони здоров'я йдеться про трьох. Місцеві журналісти, які працювали на місці події, бачили одного з пасажира на носилках і впізнали в ньому Зафара Масуда, голову Банка Пенджаба. Представник влади провінції також повідомив, що Масуд пережив катастрофу.

Фото: Associated Press

Кількість жертв серед мешканців кварталу поки що теж невідома. Рятувальники евакуюють жителів, але вузькі вулиці заважають машинам швидкої допомоги та пожежним машинам дістатися до місця аварії. Доктор Сімі Джамалі з місцевої лікарні сказав AFP Сімін Джамалі, що вісім людей загинули і 15 отримали поранення. За його словами, це мешканці району, а не люди з літака.

Представники органів охорони здоров'я провінції Сінд заявили, що на зараз підтверджена смерть 57 людей. Однак неясно, йдеться лише про людей на літаку чи про мешканців постраждалого району також, передає Dawn.

Авіатрощі в Пакистані

Раніше в країні вже ставалися авіатрощі. 2010-го року літак, експлуатований приватною авіакомпанією Airblue, зазнав аварії під Ісламабадом. Усі 152 людини на борту загинули, що стало найстрашнішою повітряною катастрофою в історії Пакистану.

2012-го року Boeing 737-200 пакистанської компанії Bhoja Air зазнав аварії через погану погоду, коли заходив на посадку в Равалпінді. Усі люди на борту загинули - 121 пасажир і шість членів екіпажу.

А 2016 року літак Пакистанських міжнародних авіаліній загорівся під час польоту з північного Пакистану в Ісламабад, в результаті чого загинули 47 осіб.

Повʼязані теми:

Наступна публікація