У Пакистані войовничо відреагували на рішення Індії про скасування спецрежиму для Кашміру

У Пакистані войовничо відреагували на рішення Індії про скасування спецрежиму для Кашміру

Фото: Associated Press

В Ісламабаді вимагають від Індії виконувати резолюцію ООН.

Міністр закордонних справ Пакистану відкинув рішення влади Індії щодо скасування спеціального конституційного статусу регіону Кашмір, заявивши, що цей крок порушує резолюцію ООН.

Міністр закордонних справ Шах Махмуд Куреші заявив, що Пакистан активізує дипломатичні зусилля для запобігання вступу в силу рішення.

Президент контрольованого Пакистаном Кашміру Сардар Масуд Хан також відхилив розпорядження Індії і заявив, що в такій ситуації Індія "може піти на війну" з Пакистаном.

Зазначимо, уряд Індії оголосив про скасування конституційної статті 370, яка наділяє штат Джамму і Кашмір особливим статусом. Устрій регіону має бути реорганізовано. За конституцією Індії Джамму і Кашмір має особливу автономію, в цьому штаті всі закони, ухвалені центральним урядом (за винятком тих, які стосуються сфер оборони, зовнішніх зв'язків та деяких інших), повинні були проходити схвалення місцевої асамблеї. Жителі інших регіонів Індії не мали право купувати в Кашмірі землю. Штат має власний прапор і власну Конституцію. Згідно з пропозицією уряду, Джамму і Кашмір втрачає статус штату і стає союзною територією (має менше прав, ніж штат), від нього відділяється історична область Ладакх, яка також стає союзною територією. Очікуються й інші зміни в сфері статусу і управління Кашміром. Джамму і Кашмір при цьому збереже свій законодавчий орган.

Нагадаємо, 27 лютого пакистанські військові заявили, що збили два індійських літаки в спірному регіоні Кашмір. В Індії підтвердили лише зникнення одного. Внаслідок інциденту загинули щонайменше четверо громадян Індії, також принаймні одного пілота було захоплено в полон.

Ескалація конфлікту між країнами сталась раніше, коли президент Пакистану попередив Індію про адекватну відповідь після авіаудару у Кашмір. Ця територія розділена між двома країнами і саме на пакистанську частину Індія здійснила авіаналіт.

У Нью-Делі заявили - операція була скерована проти табору бойовиків, які взяли відповідальність за теракт 14 лютого. Тоді загинули 40 індійських військових. За даними індійського уряду, у бомбардуванні загинуло чимало бойовиків, тоді як речник пакистанської армії заперечив наявність жертв чи руйнувань. Авіаудар через лінію розмежування став першим за майже півстоліття – після індо-пакистанської війни 1971 року.

2 серпня у районі кордону Індії і Пакистану в Кашмірі сталася перестрілка між військовими обох країн. Внаслідок загинули семеро осіб: з боку Пакистану загинуло троє військовослужбовців і один мирний житель, а з індійського - один військовий і двоє мирних жителів, один з яких - дитина.

Повʼязані теми:

Наступна публікація