У Панамі помер диктатор Норьєга, якого повалив уряд США

У Панамі помер диктатор Норьєга, якого повалив уряд США

У Панамі помер диктатор Норьєга, якого повалив уряд США

Фото: Reuters

Чоловік пішов з життя у віці 83 років.

У вівторок, 30 травня, панамський диктатор Мануель Норьєга, який був скинутий внаслідок вторгнення США 1989 року і засуджений за звинуваченням в торгівлі кокаїном, рекеті і відмиванні грошей, помер у віці 83 років.

Про це у своєму Twitter повідомив чинний президент Панами Хуан Карлос Варела, передає Bloomberg.

Зазначимо, Норьєга перебував на лікуванні внаслідок ускладнень після видалення пухлини головного мозку в березні.

Норьєга перебував при владі як диктатор від 1983 до 1989 року. Він був звинувачений у фальсифікації виборів, зв'язках з торговцями наркотиками і замовних вбивствах супротивників. Він провів 22 роки в американських та французьких в'язницях, а після цього був повернений до Панами для трибуналу за вбивство та розкрадання коштів протягом 6 років його правління.

Крім того, пізніше Норьєга просив вибачення у свого народу за завдані йому кривдження, у постраждалих та принижених його діями.

Перебуваючи при владі Норьєга співпрацював зі спецслужбами США, які платили йому за допомогу повстанським силам, які мали на меті повалити уряд Сандініста, який керував Нікарагуа в 1980-х роках. Норьєга отримував також гроші від колумбійських наркокартелів.

Фото: Reuters

20 грудня 1989 року президент США Джордж Буш-старший послав війська для вторгнення до Панами після того, як Норьєга заявив, що його країна перебуває у стані війни з США. Це було найбільше американське розгортання військ з часів війни у В'єтнамі.

Тоді тисячі десантників спустилися на Панама-Сіті. Норьєга шукав притулку в посольстві Ватикану, утім здався через два тижні.

Заарештованого його вивезли до в'язниці у Флориді, де Норьєга був засуджений за незаконний обіг наркотиків, рекет і відмивання грошей. Він був екстрадований до Франції 2010 року, щоб окремо стати перед судом у справі про відмивання грошей.

Нагадаємо, раніше КНДР святкувало день народження засновника і першого диктатора країни Кім Ір Сена. Окрім великого параду для громадян підготували і більш світські заходи, як виставка квітів. Хоча і там не обійшлося без портретів вождів та військових, яких на виставку приводять колонами. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація