У Пентагоні підтвердили, що Туреччина перекидає сирійських бойовиків в Азербайджан - ЗМІ

У Пентагоні підтвердили, що Туреччина перекидає сирійських бойовиків в Азербайджан - ЗМІ

Архівне фото / Фото: Associated Press

За минулі дні між Туреччиною та Азербайджаном були здійснені десятки перевезень сирійських найманців, каже посадовець.

Високопоставлений чиновник Міністерства оборони США підтвердив достовірність інформації щодо направлення сотень сирійських найманців з Туреччини до Азербайджану через загострення ситуації на вірменсько-азербайджанському кордоні у Нагірному Карабаху. 

Про це неназваний посадовець Пентагону розповів Sky News Arabia. 

"Звіти та інформація, які розповідали про десятки поїздок між Туреччиною та Азербайджаном за минулі дні для перевезення сотень сирійських найманців, є підтвердженими та правильними", - заявив він. 

Він також застеріг, що Туреччина та Росія будуть продовжувати безпосереднє військове втручання в поточний конфлікт у Нагірному Карабасі, "підтримуючи обидві сторони конфлікту в регіоні, направляючи найманців та зброю та надаючи розвідувальну підтримку".

Посадовець описав ситуацію у регіоні як "невелику війну з серйозними наслідками", і зазначив, що вважає, що "жодна зі сторін не здасться", а саме загострення конфлікту спричиняє широкі наслідки та виклики для країн НАТО, регіональної безпеки та міжнародних енергетичних ринків.

Американські джерела в уряді повідомили Sky News Arabia, що члени Конгресу США можуть внести пропозиції найближчими днями притягнути президента Туреччини Ердогана до відповідальності за свою політику щодо конфлікту. Зокрема, не виключається ідея введення санкцій проти Анкари.

Зазначимо, що президент Франції Еммануель Макрон також підтвердив інформацію про те, що Туреччина направляє сирійських найманців для участі у бойових діях у Нагірному Карабаху. 

Нагадаємо:

  • Воєнні дії в Нагірному Карабасі спалахнули в ніч проти неділі, 27 вересня. Хто їх спровокував – невідомо, сторони звинувачують одна одну. Цьому конфлікту вже понад 30 років. Юридично Нагірний Карабах належить Азербайджану, однак більшість населення там – вірмени. 
  • Вірменія та Азербайджан відмовляються поновлювати переговори щодо боїв у Нагірному Карабасі. Про це лідери країн заявили в ефірі російського телебачення. За їхніми словами, на цей момент діалог неможливий.
  • Радбез ООН напередодні закликав Вірменію та Азербайджан припинити кровопролиття та відновити перемови. Адже в боях уже загинула щонайменше сотня людей. 

    Конфлікт за Нагірний Карабах: чому знову поновилася війна між Вірменією та Азербайджаном

    Конфлікт за Нагірний Карабах: чому знову поновилася війна між Вірменією та Азербайджаном

Повʼязані теми:

Наступна публікація