У Пентагоні заявили, що не виводитимуть військ з Іраку

У Пентагоні заявили, що не виводитимуть військ з Іраку

Фото: Associated Press

США продовжуватиме боротьбу проти "ІДІЛ" в регіоні.

Військовий контингент в Іраку не скорочуватиме свою присутність у цій країні з метою підтримки національних сил безпеки, а також забезпечення протистояння терористичному угрупованню "ІДІЛ" у регіоні.

Про це 18 січня пише "Укрінформ".

"Ми продовжуємо прагнути бути другом і партнером суверенного й успішного Іраку. Наразі американські військові не планують виходити з Іраку", - цитує агентство помічника міністра оборони США Джонатана Гоффмана.

Він також зазначив із посиланням на висловлювання міністра оборони США, що "присутність Сполучених Штатів в Іраку забезпечує також присутність там НАТО".

Крім того, за його словами, американські сили в Іраку є допоміжним чинником для місії протидії терористичному угрупованню ІДІЛ, а також для продовження навчання іракських сил безпеки.

Нагадаємо, уночі проти 3 січня США влаштували ракетний обстріл неподалік Міжнародного аеропорту Багдаду - внаслідок нього, зокрема, був убитий командир елітного підрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції Касем Сулеймані.  Після цієї події ситуація на Близькому Сході різко загострилася: в Ірані обіцяють помститися США, влада Іраку засудила операцію, а Держдеп США закликав американців негайно покинути територію Іраку.

Критикують операцію і в США - спікерка Палати представників Конгресу США назвала ракетний удар "невиправданим та провокативним". Своєю чергою, державний секретар США Майк Помпео заявив, що ліквідація іранського генерала зірвала його "неминучу" атаку і врятувала життя американців. "Ризик нічого не робити був величезний", - заявив він. Трамп же звинуватив Сулеймані у тисячах смертей і сказав, що його ненавиділи навіть в самому Ірані.

Сулеймані називали одним із найвпливовіших осіб на Близькому Сході. ТСН.ua розповідає, хто він такий, чому його вбивство викликало такий резонанс у світі і як тепер може спалахнути чергова гаряча війна на Близькому Сході. 4 січня постійний представник Ірану при ООН Маджид Тахтім-Раванчі заявив, що Тегеран помститься за вчинене США вбивство генерала Касема Сулеймані. "Безумовно, Іран не закриє на це очі. Буде помста, Іран відповість так, як вважатиме за потрібне. Час і місце такої відповіді буде визначати Іран", - вказав посол. Водночас, в Ірані також заявили, що більше не дотримуватимуться положень ядерної угоди, яка була досягнута з низкою світових лідерів 2015 року. Йдеться, серед іншого, про збагачення урану, кількість накопиченого збагаченого урану, а також досліджень і розробок у своїй ядерній програмі. 

5 січня парламент Іраку проголосував за резолюцію, яка закликає уряд країни припинити будь-яку іноземну військову присутність. Йдеться, зокрема, і про міжнародну коаліцію на чолі зі США. Дональд Трамп пригрозив Іраку санкціями в "разі ворожості" з боку Багдада - таким чином він відреагував на рішення іракського парламенту щодо виведення військ.

Уночі проти 8 січня Іран розпочав свою "помсту" - здійснив низку ракетних ударів по місцях дислокації американців в Іраку. Зокрема, ракети були направлені в бік авіабази Айн аль-Асад на заході Іраку та інфраструктури поблизу Ербіля, серед якої і американське консульство. За даними США, жоден із американців унаслідок атак не постраждав, однак іранці через свої державні ЗМІ повідомляють про десятки загиблих під час нападу. У МЗС Ірану вже запевнили, що здійснили пропорційну відповідь на убивство генерала Сулеймані. 

Новий авіаудар здійснили по американських військових в Іраку

Новий авіаудар здійснили по американських військових в Іраку

Повʼязані теми:

Наступна публікація