У Петербурзі зімітували 15 викрадень елітних автомобілів для переправлення у Сирію та Ірак – ЗМІ

У Петербурзі зімітували 15 викрадень елітних автомобілів для переправлення у Сирію та Ірак – ЗМІ

Люксові іномарки з Петербурга могли опинитися у бойовиків "ІД". / Фото: Reuters

Машини нібито переганяють транзитом через територію України або Грузії.

У Санкт-Петербурзі правоохоронці розслідують щонайменше 15 випадків імітації викрадення дорогих іномарок, сліди яких губляться на кордонах Сирії та Іраку.

Про це повідомляє місцеве видання "Фонтанка".

За даними журналістів, зловмисники спочатку купують машини, оформлюючи їх на підставних осіб, і страхують від викрадення. Зокрема, серед таких осіб виявився уродженець Азербайджану і кілька жінок.

Страхові компанії в обов'язковому порядку вимагають встановлювати на дорогі автомобілі супутниковий захист. Він складається з двох частин: системи охоронного моніторингу (СОМ), яка підключається до акумулятора авто і передає дані про рух машини, і пошукового блоку, який монтується непомітно від власника. Цей блок активується у разі викрадення автомобіля і передає дані про те, де насправді перебуває транспортний засіб.

Після покупки машини зловмисники на станції техобслуговування знімають СОМ і переставляють на акумулятор іншого автомобіля. Поки підставний транспортний засіб імітує нормальну експлуатацію люксової іномарки, справжній автомобіль преміум-класу переганяють для продажу в Сирію або Ірак.

За даними "Фонтанки", для транзиту автомобілів використовують території України або Грузії.

Після того, як машини добираються до пункту призначення, зловмисники заявляють в поліцію про викрадення та отримують компенсацію від страхової компанії.

Розкрити злочини допомогли пошукові блоки, які показали, де нібито викрадені машини перебувають насправді.

Так, чорний Lexus LX570 вартістю 6,7 млн рублів транзитом через Грузію, Туреччину та Іран опинився в "столиці" Іракського Курдистану – Ербілі. "Toyota Land Cruiser 200" транзитом через Одесу і Туреччину переправили в сирійську провінцію Ідліб, ще один "Toyota Land Cruiser 200" опинився в учасників бойових дій в Іраку.

Нагадаємо, 3 квітня в метро Санкт-Петербурга стався вибух. Вибуховий пристрій здетонував у вагоні метро на перегоні між станціями "Сінна Площа" та "Технологічний інститут".

7 квітня в Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії повідомили про затримання одного з ймовірних організаторів теракту в метро Санкт-Петербурга Аброра Азімова, який підготував до теракту іншого підозрюваного — Акбаржона Джалілова.

Згодом ЗМІ повідомили, що Аброра Азімова, затриманого в Підмосков'ї, вирахували, відпрацьовуючи телефонні контакти підозрюваного смертника Джалілова. Азімов доставлений для проведення слідчих дій в Слідчий комітет Російської Федерації.

18 квітня Басманний суд Москви заарештував імовірного організатора теракту в метро Петербурга Аброра Азімова. Сам Азімов заявив, що не причетний до вибуху в метро повною мірою, натомість його адвокат заявив, що Азімов визнав свою вину.

Повʼязані теми:

Наступна публікація