У Південному Судані назріває масштабна міграційна криза: кількість біженців перевалила за мільйон

У Південному Судані назріває масштабна міграційна криза: кількість біженців перевалила за мільйон

Фото: Reuters

Люди втікають до сусідньої Уганди, яка захлинається від такої кількості нових громадян.

Жителі Південного Судану масово втікають із країни, рятуючись від війни.

Як повідомили в Організації Об'єднаних Націй, кількість біженців вже сягає понад 1,9 мільйони осіб, що створило найбільшу міграційну кризу в Африці після геноциду 1994 року в Руанді.

Зазначається, що чимало шукачів притулку з Південного Судану втікають до сусідньої Уганди, де кількість біженців сягнула позначки в 1 мільйон осіб.

За даними місії, протягом 12 місяців щодня щонайменше 1800 втікачів від війни прибули і продовжують прибувати до країни.

Також повідомляється, що частина новоприбулих отримує необхідні щеплення, харчування і часом навіть земельні ділянки, проте ні влада Уганди, ні численні місії ООН вже не в змозі забезпечити таку кількість нових громадян.

Нагадаємо, раніше ООН оголосила про голод в декількох районах Південного Судану. За даними ООН, майже 100 тисяч жителів країни можуть загинути найближчим часом, якщо в країну не надійде достатній обсяг гуманітарної допомоги. На межі голоду перебуває близько мільйона жителів. За даними ЮНІСЕФ, із них — понад 250 тисяч дітей. Загалом від недоїдання в країні страждає 40% населення країни, тобто 4,9 млн осіб. Найбільш складна ситуація із забезпеченням людей їжею склалася в провінції Вахда, що на півночі країни, яка межує із Суданом.

Як відомо, від 2013 року Південний Судан перебуває у стані громадянської війни: між собою спільної мови не можуть знайти народність дінка, на чолі якої президент Південного Судану Сальва Киїр, та народність нуер і опозиція. Відтоді економічна ситуація в країні похитнулася і погіршується з кожним роком.

Через збройний конфлікт у регіоні загинули тисячі людей, понад 2 млн стали вимушеними переселенцями.

Південний Судан проголосив незалежність 2011 року. 1998 року, коли країна ще боролася за незалежність від Судану, від голоду на території сучасного Південного Судану померли, за різними даними, від 70 до кількох сотень тисяч жителів.

Влітку 2016 року в країні сталося різке загострення конфлікту. У Джубі, столиці Південного Судану під перехресний вогонь протиборчих сил потрапили миротворці ООН, у складі яких, перебував 31 офіцер Нацполіції і Нацгвардії України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація