У Північній Кореї заявляють про відсутність інфікованих коронавірусом: чи можливо це

У Північній Кореї заявляють про відсутність інфікованих коронавірусом: чи можливо це

Фото: Associated Press

Країна справді рано почала вживати обмежувальних заходів, але фахівці сумніваються у тому, що там немає жодного хворого.

Заяви Північної Кореї про те, що "жодна людина" в країні не була заражена новою коронавірусною інфекцією зустрічають все більше скептицизму.

Про це пише ВВС.

Пак Мьонгсу, директор центрального протиепідемічного штабу Північної Кореї, заявив інформаційному агентству AFP: "Досі коронавірусом у нашій країні не заражено жодної людини". "Ми вжили попереджувальних та наукових заходів, як інспекції та карантин для всього персоналу, який в'їжджав до нашої країни та ретельно дезінфікували усі товари, а також закривали кордони та перекрили морські та повітряні сполучення".

Чи може це бути правдою?

Американський генерал Роберт Абрамс, керівник військових сил США в Південній Кореї, заявив, що це неправда.

"Я можу вам сказати, що це неможлива претензія на основі усіх даних, які ми бачили", - заявив він у спільному інтерв'ю новинним сайтам CNN та VOA.

Однак він сказав, що не може точно сказати, скільки випадків було в країні, і не розповів про джерело інформації.

Олівер Готгем, головний редактор спеціалізованого сайту новин NK News, погодився, що в Північній Кореї, ймовірно, були випадки.

"Дуже малоймовірно, що в країні жодного випадку, оскільки вона межує з Китаєм та Південною Кореєю. Враховуючи обсяг транскордонної торгівлі та економічні відносини, я дійсно не бачу, як можливо запобігти цьому", - сказав він. Однак додає, що "навряд чи" є спалах у повному масштабі.

"Вони справді рано почали вводити обмежувальні заходи. Я думаю, що можливо, вони запобігли потужному спалаху".

Як Північна Корея відреагувала на кризу?

Північна Корея справді почала боротьбу з коронавірусом набагато швидше, ніж багато інших країн регіону.

Наприкінці січня там закрили кордони і пізніше відправили на карантин сотні іноземців у столиці Пхеньяні. За цей час кількість випадків у Китаї зростала експоненціально.

Звіт NK News також передбачає, що до 10 тисяч громадян перебували в ізоляції в країні – близько 500 все ще залишаються в карантині.

Люди у Північній Кореї навіть знають про вірус?

Більшість людей у ​​Північній Кореї "дійсно усвідомлюють", що відбувається, говорить пан Готгем.

"У нас тема багато висвітлювалася в ЗМІ. Майже щодня виходила ціла сторінку про зусилля, які країна докладає на внутрішньому рівні, а також про міжнародну ситуацію", - сказав він BBC.

Федір Тертицький, старший науковий співробітник університету Кукміна, також додає, що наразі країна проводить "тривалу пропагандистську кампанію, яка навчає людей, як запобігти поширенню вірусу".

Яка система охорони здоров’я Північної Кореї?

Відповідь, на думку експертів, - ліпша, ніж можна було б подумати, але сильно залежить від того, який регіон Північної Кореї розглядати.

Тертицький каже, що система охорони здоров'я країни "набагато, набагато ліпша, ніж в інших країн зі схожим ВВП на душу населення".

"Те, що вони зробили, - це підготовка великої кількості лікарів, які, хоча і менш кваліфіковані та отримають в рази менше, ніж їхні колеги на Заході, все ж можуть надати основну медичну допомогу населенню", - сказав він BBC.

Готгем погоджується, але каже, що кількість лікарів у Північній Кореї дає змогу країні боротися з основними хворобами, але, можливо, не набагато серйознішими захворюваннями, які також потребують більшої кількості медичного обладнання.

Санкції також обмежили можливість Північної Кореї отримати сучасне медичне обладнання.

Готгем додає, що меддопомога залежить від місцеперебування людей. Наприклад, у столиці Пхеньяні є різні медичні установи, але тим, хто живе в сільській місцевості, може не так пощастити.

"Деякі провінції відчайдушно мало фінансуються – там є лікарні, в яких немає проточної води та стабільного подання електроенергії", - додав він.

Чому Північна Корея може намагатися приховувати випадки?

Визнання випадків коронавірусної інфекції в країні може стати для Північної Кореї ознакою "поразки".

"Держава вклала багато ресурсів у боротьбу, і було так багато пропаганди щодо того, наскільки добре вони роблять", - сказав Готгем.

"Я думаю, що для них зараз визнати випадки – це по суті визнати поразку. Я думаю, що це також спричинило б паніку. Якщо у вас є велика кількість людей, які намагаються втекти, це може створити нестабільність і навіть більше інфікування", - пояснив експерт.

Тертицький також пояснює це спробою Північної Кореї зберегти свій імідж. "Країна дуже параноїдально ставиться до того, аби розкривати будь-яку інформацію, яка може змусити її виглядати погано. Їхнє основне правило – нічого не говорити, якщо для цього немає поважних причин".

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація