У Польщі суддям заборонили критикувати реформи уряду

У Польщі суддям заборонили критикувати реформи уряду

Фото: Associated Press

Закон обмежує судову владу в участі у будь-якій політичній діяльності.

Парламент Польщі ухвалив суперечливий законопроєкт, який забороняє суддям критикувати та ставити під сумнів реформи уряду в судовій системі.

Як повідомляє Deutsche Welle, рішення було ухвалено в нижній палаті польського парламенту 23 січня.

"За законопроєкт проголосував Сейм. Тепер, коли він ухвалений у нижній палаті польського парламенту, справа за президентом Анджеєм Дудою. Очікується, що він підпише законопроєкт",  - йдеться у повідомленні.

Запропонований урядом закон обмежує судову владу в участі у будь-якій суспільній діяльності, яка може розглядатися як політична. Він також забороняє суддям критикувати нові призначення суддів або повноваження державних органів.

Президент Верховного суду Польщі Малгожата Герсдорф вже назвала документ "дурним законом".

Цей законопроєкт також піддався різкій критиці з боку Європейського союзу, Організації Об'єднаних Націй, польських експертів з правових питань і законодавців опозиції.

На думку аналітиків, закон може бути використаний для придушення суддів, які критикують правові реформи уряду. Брюссель каже, що цей закон порушує принципи ЄС та демократичний поділ влади.

Однак партія, яка має більшість у польському парламенті, заявила, що закон повинен припинити "анархію" серед суддів, деякі з яких критично ставляться до політики уряду.

Нагадаємо, у Європарламенті вважають, що відтоді, як Польща почала реформувати систему юстиції, демократія в країні опинилася під загрозою. Слідом за реформою Конституційного суду 2016 року, депутати взялися за решту судової системи. У липні 2017 року Сенат Польщі ухвалив підтриманий раніше Сеймом скандальний законопроект про реформу Верховного суду країни. 

Своєю чергою антикорупційна група Ради Європи GRECO вважає, що Польща не виконує рекомендацій ЄС щодо парламенту та органів юстиції. Також у GRECO звернули увагу на низку дисциплінарних проваджень щодо суддів, якими, вважають експерти, здійснюється тиск на тих з них, які ухвалювали політично небажані рішення або критикували судову реформу в країні. 

Віце-спікер польського Сейму зневажливо висловився про українських медиків

Віце-спікер польського Сейму зневажливо висловився про українських медиків

Повʼязані теми:

Наступна публікація