У Польщі засудили нападників на релігійну процесію українців

У Польщі засудили нападників на релігійну процесію українців

Напад на ходу українців у червні 2016-го / Фото: Gazeta Wyborcza

З 20 засуджених лише один визнав провину.

17 квітня районний суд польського міста Перемишля оголосив вирок нападникам на пам’ятний хід українських греко-католиків та православних. Їх засудили до безоплатних громадських робіт терміном від півроку до двох років за атаку у червні 2016-го.

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.

Як зазначається, серед 20 обвинувачених здебільшого молодь віком від 20 до 30 років, проте серед них був також один 45-річний нападник.

Півроку покарання отримали ті, кого раніше не притягали до відповідальності, два роки отримали нападники, котрі вже мали проблеми із законом.

Водночас з-поміж засуджених лише один визнав свою провину та перепросив постраждалих. Йому пом'якшили покарання і засудили до 30 годин громадських робіт упродовж шести місяців.

Як стверджували нападники під час судового розгляду, вони перешкоджали ході у знак протесту проти прапорів, що несли українці. Двоє з нападників заявили, що УПА, з вшануванням якої вони асоціювали мирну ходу, вбила членів їхніх сімей. Деякі з підсудних запевняли, що випадково опинилися в українській процесії і не мають відношення до напад – їхні аргументи відкинули.

У суді зазначали, що атака відбулась на національному ґрунті, а релігійна процесія не є приводом для історичних та політичних суперечок. Рішення суду наразі не набуло законної сили – сторони можуть оскаржити його протягом 14 днів.

Нагадаємо, у польському місті Перемишль група ультраправих напала на процесію греко-католиків і православних, які після панахиди за Українськими Січовими Стрільцями йшли з собору на місцевий військовий цвинтар. Очевидець розповів, що нападники почали сутичку з кількома учасниками процесії, вони побили і розірвали сорочку чоловікові віком 60 років.

У Польщі католицькі священики публічно палили книжки про Гаррі Поттера

У Польщі католицькі священики публічно палили книжки про Гаррі Поттера

Повʼязані теми:

Наступна публікація