Пішохідний міст у Празі назвали на честь українця

Пішохідний міст у Празі назвали на честь українця

Фото: facebook.com/yevhen.perebyinis

Рішення було ухвалене Міською радою завдяки посольству та українській громаді.

У Празі Міська рада ухвалила рішення назвати новий пішохідний міст через річку Ботіч у районі Вршовіце на честь українського дисидента, учасника руху опору в СРСР Василя Макуха.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс.

"Чудова новина. Зусилля посольства та української громади в Чехії дали результат. Міська рада Праги схвалила рішення назвати новий пішохідний міст через річку Ботіч, яка є притокою Влтави, у Празькому районі Вршовіце на честь українського дисидента та борця за свободу Василя Макуха. 5 листопада 1968 року В.Макух здійснив акт самоспалення на Хрещатику у Києві на знак протесту проти окупації Чехословаччини радянськими військами", - заявив він.

Він також зазначив, що рішення було досить символічним, оскільки було ухвалено у рік 50-річчя трагічних подій в Чехословаччині. За словами посла, також символізм полягає у тому, що від мосту починається вулиця Українська в Празі.

"Віднині чимдалі більше чехів, почувши, що проходять мостом Василя Макуха, дізнаються про цього українського героя, який пожертвував своїм життям заради їхньої свободи", - підкреслив Перебийніс.

Нагадаємо, 20 серпня 1968 року війська Радянського союзу разом з арміями країн-сателітів здійснили вторгнення в Чехословаччину через бажання їхнього керівництва проводити незалежну від СРСР політику. У результаті проведення окупації загинуло щонайменше 108 жителів ЧССР, ще близько 500 отримали поранення. Вторгнення Радянського союзу до Чехословаччини стало приводом для найгучніших акцій радянських дисидентів.

Через 48 років з початку окупації Чехословаччини згадують напад РФ та реакцію світової спільноти

Через 48 років з початку окупації Чехословаччини згадують напад РФ та реакцію світової спільноти

У відповідь на таку завойовницьку політику СРСР 5 листопада 1968 року український дисидент Василь Макух здійснив акт самоспалення у Києві біля будівлі на вулиці Хрещатик 27. Він вибіг із під’їзду з криками: "Геть окупантів!", "Хай живе вільна Україна!". Василя забрали до лікарні, але врятувати його не вдалося, і 10 листопада він помер, так і не прийшовши до тями. 26 січня 2017 року на Хрещатику Василю Макуху було встановлено меморіальну дошку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація