У РФ суд засудив математика до шести років колонії за розбите вікно в офісі путінської партії "Єдина Росія"

У РФ суд засудив математика до шести років колонії за розбите вікно в офісі путінської партії "Єдина Росія"

Фото: www.svoboda.org

Математику інкримінують напад на пропутінську "Єдину Росію".

У Росії засудили до шести років колонії загального режиму аспіранта механіко-математичного факультету МДУ Азата Міфтахова, якому інкримінують участь в нападі на офіс "Єдиної Росії" у Москві. Його затримали у лютому 2019 року за підозрою у виготовленні бомби, але не знайшли доказів і відпустили, а потім повторно затримали, закидаючи йому підпал офісу.

Про рішення суду повідомляють росЗМІ.

Так, Головінський суд Москви у вироку заявив, що Міфтахов причетний до нападу на офіс "Єдиної Росії". Росіянин, своєю чергою, заперечує провину і ще раніше заявляв, що йому "фабрикують справу за політичні погляди".

Ще двоє обвинувачених у цій справі Олена Горбань і Андрій Ейкін отримали умовні терміни з випробувальним терміном. Зокрема, Горбань призначили 4 роки умовно, випробувальний термін 4 роки, Ейкін - 2 роки умовно, випробувальний термін 3 роки. За словами судді, вони "вчинили хуліганство групою осіб за попередньою змовою з мотивів політичної ненависті із застосуванням предметів, використовуваних як зброї".

Прокурор вимагав засудити Міфтахова до шести років колонії. За 27-річного аспіранта мехмату МДУ просили чимало вчених, студенти і професори.

Спершу Міфтахова затримали в лютому 2019 року, але в іншій справі. Його підозрювали у виготовленні вибухового пристрою. Після затримання його знайшли в одному з відділень поліції. За словами математика, там силовики били його, виривали волосся і погрожували шурупокрутом, вимагаючи зізнання. Згодом громадська наглядова комісія виявила сліди від тортур на тілі Міфтахова. Але СК РФ не порушував справу про застосування насильства.

Після того, як за відсутності доказів його відпустили, за кілька годин молодика знову затримали, але вже у справі про напад на офіс партії "Єдина Росія", де в приміщенні розбили вікно й жбурнули димову шашку. Сам інцидент стався в січні 2018 року.

Відео акції тоді опублікувало рух "Народна самооборона". На особу Міфтахова вказав таємний свідок, який нібито бачив аспіранта в ніч злочину, але в січні 2020 року чоловік помер і суду не вдалося задати йому додаткові питання.

Хлопця від початку силовики намагалися пов'язати з "Народною самообороною" та закидають йому "екстремістські акції". Сам Міфтахов на допиті в суді сказав, що не був членом організації, але не приховував своїх політичних поглядів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація